Održan trening za trenere u projektu “Staza zdravlja”

U Zenici je održan nastavak Treninga za 20 vršnjačkih trenera – lidera projekta Staze zdravlja koji se organizira u sklopu projekta Federalnog ministarstva zdravstva – Smanjenja faktora zdravstvenih rizika u Bosni i Hercegovini pri Savezu Izviđača grada Zenice. Podsjećamo da je prvi dio treninga realiziran sredinom mjeseca maja.

Projekat je finansiran od strane Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) u kooperaciji sa Svjetskom bankom koja pruža tehničku pomoć pri realizaciji. Realiziranje projekta je planirano za vremenski period od aprila do kraja juna, 2019. godine.
Prvog dana je obrađena tematska jedinica „Staza zdravlja kroz edukaciju“ koju je vodio Denis Samardžić i gost predavač Zijad Softić. Pri obradi ove tematske jedinice mladi su imali priliku da nauče nešto više o važnosti educiranja i širenja znanja o značaju fizičke aktivnosti i zdrave prehrane. Naučili su nešto više o načinima prijenosa znanja posredstvom vlastitog primjera.
Drugog dana Treninga je obrađena tematska jedinica „Staza zdravlja kroz promociju zdravlja“ koju je vodio predavač i menadžer za kvalitet labaratorija Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, doc. dr. sc. Amir Ibrahimagić i gost predavač, Zijad Softić. Tokom obrade ove tematske jedinice se govorilo o značaju promocije zdravlja i o značaju kreiranja „zajednice koja brine“ o zdravlju stanovništva preko mehanizama javnog upravljanja. Upriličena je i posjeta labaratoriji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Pri posjeti su mladi imali priliku da vide proces ispitivanja vode i hrane, i nauče o značaju održavanja higjene i zdravlja prostora, okoline i ljudi koji dolaze u doticaj sa hranom i vodom u cilju prevencije nastanka oboljenja i trovanja.
Ideja treninga Staze zdravlja je obučiti mlade trenere – lidere kreiranju i vođenju zdravog stila života, te širenju znanja iz oblasti kojim će se potpomoći prevencija niza učestalih kardio – vaskularnih i dr. vrsta oboljenja, a samim time uticati na cjelokupno zdravstveno blagostanje u zajednici.
Napominjemo da je ovo već treća realizirana aktivnost u organizaciji Savezu Izviđača grada Zenice, a u sklopu projekta Staze zdravlja koja ima za cilj promovisati fizičku aktivnost i zdravu ishranu kod djece i mladih, te na taj način uticati na prevenciju bolesti koje su vezane za navedene faktore rizika. U sklopu projekta će u narednom periodu biti još organizovana finalna aktivnost pod nazivom Porodični dan – Staza zdravlja na Smetovima.