Obilježavanje Dana šehida u Zenici

Polaganjem cvijeća i učenjem odlomaka iz Kur'ana na Spomen – obilježju poginulim borcima i civilima grada Zenice Kameni spavač, obilježen je Dan šehida Bosne i Hercegovine u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Zenica.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Zenica, Jakub ef. Salkica u svom obraćanju, istakao je važnost obilježavanja Dana šehida, te da će danas drugog dana Ramazanskog bajrama, u svim džematima obilježiti ovaj dan.

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini je 1995. godine donijela odluku da se drugi dan Ramazanskog bajrama, obilježava kao Dan šehida. Danas ćemo proučiti odlomke iz časnog Kur'ana, uputiti dove Allahu dž.š. za naše šehide, i obići njihova mezarja, kazao je Salkica.

Pored organizatora, Medžlisa islamske zajednice Zenica, počast su odale boračke i druge organizacije, Vlada Zeničko – dobojskog kantona, te predstavnici Grada Zenica.

Amir Ismić, dobitnik Zlatnog ljiljana

– Prošlo je 24 godine od završetka agresije na našu zemlju otkako smo šehidima Bosne i Hercegovine dali obećanje da ćemo čuvati Bosnu, njene tekovine i njihove porodice. Nažalost, svjedoci smo koliko to i nije doslijedno obećanje i ovim putem apelujem na društvenu zajednicu da sačuvamo to obećanje ljudima koji su prolili krv, da bi se mi danas slobodno kretali ovim prostorima, poručio je Amir Ismić, dobitnik najvećeg ratnog priznanja, Zlatni ljiljan.

Nihada Husejnagić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca izjavila je da Bošnjaci polahko zaboravljaju svoj identitet i sjećanje na šehide, i da se to ne smije desiti.

Nihada Husejnagić, predsjednica udruženja Porodica šehida i poginulih boraca

– Cijeli svijet, a nažalost i Bošnjaci pokušavaju da negiraju i ratne godine i odbranu, tako da je narod Bosne i Hercegovine otišao u neku drugu dimenziju, i da gube identitet sve dok ih ponovo neko ne opomene i kaže da se ne smiju zaboravljati sinovi Bosne i Hercegovine, koji dadoše život za ovu zemlju, naglasila je Husejnagić.

U svim džematima Medžlisa islamske zajednice Zenica, danas će se proučiti hatma – dova, Ja'sin i Fatiha za sve šehide i poginule borce. (Maid Dizdarević)