Obilježen Međunarodni dan Kudsa u Zenici

Svjetski dan Kudsa je simbol međunarodne pažnje prema palestinskom pitanju i podrške palestinskom narodu koji se već 70 godina nalazi pod okupatorskom i uzurpatorskom čizmom cionističkog režima.

Utemeljen je na inicijativu i poziv imama Homeinija, r.a., osnivača i utemeljitelja Islamske Republike Iran, koji je imenovao posljednji petak mubarek mjeseca ramazana svjetskim danom Kudsa. 7. augusta 1979. (13. ramazana), nedugo nakon pobjede Islamske revolucije u Iranu, u radio i TV-poruci ajatolah Ruholah Musavi Homeini uputio je apel iranskom narodu i svim muslimanima svijeta da na taj dan pokažu svoju solidarnost s palestinskom nacijom, te osude izraelsku okupaciju palestinskog teritorija i svakodnevne cionističke zločine.

Tim povodom, Islamsko Vrhovno Vijeće Iraka ured za zemlje Balkana, u saradnji sa Ambasadom države Palestine u Bosni i Hercegovini, obilježilo je u Zenici Međunarodni dan Kudsa, iftarom u hotelu Dubrovnik.

“Današnji dan je vrlo važan, zbog 40. godišnjice dana Kuds, kojeg je imenovao Homeini r.a., kao podrška Palestinskom narodu. Ovaj dan je podrška ljudi, da se ne zaborave pitanje Palestinaca“, rekao je za naš portal, ispred Islamskog Vrhovnog Vijeća Iraka, Ali Al-Baldawi, šef Ureda za zemlje Balkana.

(Ajna Nikontović)