Udruženje poljoprivrednika FBiH traži isplatu poticaja do 10. juna

Udruženje poljoprivrednika FBiH pozvalo je Vladu FBiH i resorno ministarstvo da do 10. juna isplate poticaje za treći kvartal 2018. godine i da pristupe realizaciji poticaja za četvrti kvartal 2018. i prvi kvartal 2019. ili će, kako ističu, u suprotnom organizovati proteste u Sarajevu.

Predsjednik Udruženja Nedžad Bićo rekao je da je na jučerašnjem sastanku poljoprivrednika u Vogošći dogovoreno da se nastavi s organizacijom protesta, te, ukoliko dođe do njih,  da budu održani ispred sjedišta Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Vlade FBiH.

“Ukoliko poticaji koje tražimo budu uplaćeni do 10. juna, mi ćemo otkazati proteste”, naveo je Bićo.

Dodao je da bi na proteste, ukoliko budu organizovani, mogao doći značajan broj poljoprivrednika iz većine kantona u Federaciji.

Vlada Federacije BiH je, na sjednici u Sarajevu, usvojila dva programa utroška s kriterijima raspodjele sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2019. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva.

Prvim je planirano izdvajanje 68.700.000 KM na ime poticaja  poljoprivredi i ruralnom razvoju, a drugim 2.500.000 KM kao poticaj veterinarstvu.

Korisnici prvog programa su klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

izvir: Akta.ba