Kasumović pozvao vijećnike da zajedno sa njim podnesu ostavke i da se raspišu prijevremeni izbori

Nakon jučerašnje 37. sjednice Gradskog vijeća danas se oglasio i Gradonačelnik Fuad Kasumović. On je tokom press konferencije kazao da nova većina u Gradskom vijeću želi kazniti građane ovog grada.

Bave se populizmom. Oni su uvrstili na dnevni red Zenicatrans i na kraju nikakav zaključak nisu donijeli. Odluku o autobuskoj stanici gdje smo mi željeli iz dobiti finansirati dug prema Poreznoj upravi i tako riješiti problem nisu prihvatili. Rebalans budžeta kojim smo trebali platiti posljednju ratu za grijanje koje sam riješio iz ušteda i bez ijedne marke zaduženja nisu prihvatili, kredit za GGM i još jako puno projekata, sve su to oni zaustavili, kazao je.

Kasumović je dodao i to da ovakve odluke sa sobom nose i posljedice. Naime, kako je kazao zbog neplaćanja rate za grijanje može se desiti da grad plati ogromne kamate ili da u potpunosti bude izbačen iz ovog projekta. Također, dodao je da zbog neusvajanja regulacionog plana Trg rudara investitor se povukao iz ovog projekta, te kako kaže više nema potrebe ovu temu stavljati na dnevni red.

Suština svega je da nova većina građane Zenice drži u ropstvu. Ovakvo vijeće ne treba nikome, zaključio je Kasumović i pozvao sve vijećnike da zajedno sa njim podnesu neopozive ostavke i da se u tom slučaju raspišu prijevremeni izbori.

Dodao je i kako ne priznaje novu predsjedavajuću, jer kako kaže nisu ispoštovane procedure za njeno imenovanje.

Na pitanje kako dalje jer je do izbora ostalo 17 mjeseci, a to je vremenski period u kome se ovom gradu može nanijeti nesaglediva šteta ukoliko se nastavi ovako raditi, Kasumović je dodao da će se i stvari u vijeću vrlo brzo promjeniti.

Do sada su skoro svi bili u većini. Dole ljudi gledaju svoj lični interes, a ne interes građana i veoma brzo će se to promijeniti tako da ne trebate brinuti. Nije mi drago što je onakav nivo Gradskog vijeća, ja ne mogu vjerovati da su građani izabrali onakav sastav, čast izuzecima, zaključio je Kasumović tokom press konferencije. (N. Glibo)