Samir Lemeš o ponovljenoj istrazi protiv ArcelorMittala: “Dokazi se skrivaju, odgovorni amnestiraju”

U Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, po naredbi Tužilaštva Federacije, u toku je ponovljena istraga po krivičnoj prijavi zeničkog Eko foruma protiv kompanije ArcelorMittal. Istraga se vodi protiv dva fizička lica zbog krivičnih djela onečišćenja okoliša i ugrožavanja okoliša napravama, saopštilo je Tužilaštvo ZDK.

Predmet je vraćen na preispitivanje nadležnom tužilaštvu, po žalbi ovog udruženja na Odluku o neprovođenju istrage, kojom je Tužilaštvo ZDK u aprilu prošle godine, amnestiralo sadašnjeg i bivšeg direktora zeničkog ArcelorMittala od odgovornosti za onečišćenje okoliša u zeničkoj kotlini.

„Sve ono što smo uspjeli da nađemo, mi smo priložili. Međutim, Tužilaštvo nije ih uzelo u obzir, jer ne dokazuju uzročno-posljedičnu vezu“, pojašnjava Lemeš.

Eko forum je svojevremeno prikupio i pravosuđu dostavio veliki broj dokaza o kobnom uticaju emisija iz pogona ArcelorMittala, koji su se pokazali nedostatnim za utvrđivanje odgovornosti industrije čelika za ugrožavanje okoliša u Zenici. Između ostalih – mjerenja Instituta Kemal Kapetanović, jedina referentna kod utvrđivanja uticaja industrijskog zagađenja na okoliš.

Ono što je Eko forumu između ostalog nedostajalo su podaci o izvorima zagađenja. Uspostavljanje registra zagađivača je ujedno jedan od najznačajnijih razvojnih projekata Instituta koji je već godinama na čekanju, prvenstveno zbog sporosti u donošenju kantonalnih propisa.

„Mi smo u prošloj godini već ugovorili 520 hiljada KM za isporuku rezervnih dijelova za monitoring stanice, za ugradnju stanice u Visokom i za izradu registra o postrojenjima i zagađivanjima u ZDK, međutim nismo uspjeli posao završiti u 2018., tako da smo ta srestva morali prebaciti za ovu godnu“, kazao nam je Halim Prcanović, rukovodilac Laboratorije za monitoring zagađenja u Institutu „Kemal Kapetanović.

Ni aktuelno Gradsko vijeće ne ide na ruku borcima protiv zagađenja. Ranije je ekološka problematika razmatrana minimalno jedanput godišnje, uz obimne izvještaje Agropedološkog zavoda, a vjećnici su imali konzenzus da je ekologija iznad politike i da je ključni interes građana, podsjeća bivši vjećnik, Željko Perić.

„U tom pravcu Vijeće je redovno razmatralo izvještaje o stanju ekologije u Zenici, donosilo određene zaključke, naređivalo određene mjere i kontrolisalo njihovo provođenje,“ dodaje Perić.

Ono što nama najviše nedostaje su podaci o uticaju zagađenja na zdravlje. Izvještaji javno-zdravstvenih autoriteta, kakve redovno objavljuje Zavod za javno zdravstvo, ne mogu poslužiti u kažnjavanju krivaca za ugrožavanje okoliša u Zenici, kaže Lemeš i dodaje:

„Vi iz ovih dokumenata ne možete povezati izvore i posljedice zagađenja. Studija koju su objavili prošle godine ne daje odgovore na pitanja: ko zagađuje, koje su posljedice zagađenja i ko je najviše ugrožen.“

Eko forum, koji već godinama upozorava na kršenje prava na zdrav okoliš, samo je imao namjeru da natjera odgovorne da učine više na smanjenju zagađenja. „Umjesto toga, ovdje se dokazi skrivaju, a odgovorni amnestiraju“, komentariše predsjednik Eko foruma, Samir Lemeš. (Sanja Stević)