Rezime takmičarske sezone Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona

Utakmicama 18. kola završena je takmičarska sezona u Nogometnoj ligi Zeničkog-dobojskog kantona.

Titulu prvaka ubjedljivo osvojila je ekipa Stupčanice iz Olova sa 43 boda, čak 19 poena više od drugoplasirane ekipe Napretka. Prije dva dana zvaničnici Saveza uručili su pehare i zahvalnice nogometnom klubu Stupčanica i čestitali plasman u viši rang takmičenja Drugu ligu Centar. Prema ocjenama predsjednika saveza Muhameda Begagića sezona je protekla  bez težih i većih negativnih  dešavanja, i u savezu su zadovoljni učinkom. Ipak kako se radi o amaterskom takmičenju sa 9 ekipa evidentni su i određeni problemi:

“Imamo određenih problema u prvođenju takmičenja. Liga broji mali broj klubova samo 9. Već duži niz godina radimo na omasovljenju, ali ide sporo. Na području Tešnja, Usore, Maglaja i Zavidovića imamo veliki broj timova na malom prostoru. Jedan dio se teško finansira. Na tom prostoru imamo lošu infrastrukturu. Teško je ljude navesti na jedno drugo promišljanje i promjene stavove, jer je bez kvalitetne infrastrukture teško bilo šta napraviti. Pobjeda i Usora igraju na jednom veoma lošem terenu. Ovog trenutka su dva terena oštećena posljednjim poplavama. Igralište u Novom Šeheru je potpuno uništeno, dok je voda u Makljenovcu bila metar iznad čitavog stadiona. Mi kao savez pomažemo koliko možemo. U ovu priču pokušavamo uvući federalni i državni savez kako bi pomogli u sanaciji terena“, istakao je Muhamed Begagić.

„Osim ovih standardnih problema posljednjih godina na pojedinim područjima zbog loše demografske slike i iseljavanja stanovništa imamo sve manje mladih i djece koji bi se bavili sportom, tako da klubovi imaju problema sa popunjavanjem omladinskih selekcija“, naglasio je Begagić.

U cilju unapređenja kvaliteta takmičenja, Izvršni odbor je Nogometnog saveza ZDK je na posljednjoj sjednici donio nekoliko odluka za narednu 2019/2020. takmičarsku sezonu. Komisija za takmičenje utvrdila je prijedlog takmičenja za dječake i djevojčice starosne dobi od 7 do 10 godina. Na zahtjeve klubova, Izvršni odbor je odobrio finansijsku pomoć od po 1000 KM za pet klubova:Krivaja, Nemila, Novi šeher, Pobjeda i Proleter. (Mirsad Pripoljac)