Naučite pisati bosančicu na radionicama u Muzeju grada Zenica

Sačuvati duhovnu baštinu zemlje Bosne, primarna je zadaća Muzeja grada Zenice. Srednjovjekovno pismo bosančica, pismo bosanskih kraljeva i banova, dio je našeg zajedničkog naslijeđa.

Od zaborava ga muzej grada čuva kroz posjećene radionice za mlađu populaciju. „Bosančica, autentična bosanska ćirilica, bitan je dio onoga što našoj djeci želimo da prenesemo u tradiciju“, ističe Lejla Agić, muzejska pedagoginja koja je u proteklih godinu i po dana održala niz interaktivnih radionica o bosančici. Ovo staro pismo naših predaka ima niz specifičnosti u odnosu na savremenu ćirilicu koju djeca uče u školi. Radionice smo, kaže Agićeva, organizovali na značajne istorijske datume, poput Dana kantona ili Svjetskog dana muzeja kojeg smo radionicom obilježili, ovog puta, u Muzeju u Visokom.

Učenje je zabavnije uz prateće artikle kakvi su privjesci za ključeve, magneti i šarene slovarice bosančice i na njih djeca reaguju vrlo pozitivno. „Dosadašnje radionice uvijek su bile dobro posjećene i veseli nas“, kaže Lejla Agić, “što mnogi polaznici odmaknu dalje od toga da napišu svoje ime na bosančici”. Podučavanje mladih drevnom pismu bosančici nastaviće su u Muzeju grada Zenice, uvjerava nas muzejska pedagoginja. Uz mnogo interaktivne zabave planira se i izdavanje bojanke sa bosančicom.(Danko Travar)