Univerzitetski profesor Muris Bajramović objavio dvije knjige

Zenička, ali i bosanskohercegovačka čitalačka populacija, bogatija je za dva nova naslova. U pitanju je knjiga poezije „Maske kulture“ i knjiga  „Zbirke čitanja savremene bošnjačke i bosanskohercegovačke poezije“ autora prof.dr. Murisa Bajramovića.

Prvi dio knjige „Maske kulture“ je realizovan u ključu postmodernističke poetike, dok je drugi dio izraz slobodnog umjetničkog duha odnosno slobodnog izražavanja.

„Knjiga jeste zbirka koja je nastajala u periodu od 25 godina i u knjizi zapravo pokušavam da povociram čitateljsku publiku u smislu skretanja pažnje na licemjerje u društvu i zajednici s jedne strane, a također želim da ukažem na problem kvazi-kulturnog okruženja, jer i sam naziv maske kluture kazuju o tome šta se krije iza maske s kojom se svakodnevno susrećemo“, pojašnjava autor knjige, prof.dr. Muris Bajramović.

prof.dr.Muris Bajramović, autor knjiga

Knjiga „Zbirke čitanja savremene bošnjačke i bosanskohercegovačke poezije“ je naučna knjiga koja se sastoji od 14 bosanskohercegovačkih pjesnika i pjesnikinja koji su stvarali u periodu do unazad 4-5 godina.

„Htio sam da istražim i vidim na koji način se danas piše poezija u Bosni i Hercegovini, ali i inostranstvu pošto je u knjizi poezija naprimjer Ervina Jahića ili Milene Rudež. Pokušao sam da na određeni način umaknem pretjeranom teorijskom opisivanju i tom teroru teorije kojem smo izloženi zadnjih godina, i vratio sam se interpretaciji“, dodaje Bajramović.

Na pitanje zašto nije bilo promocije ovih knjiga, Bajramović je rekao da se ljudi danas puno više mogu promovisati kroz društvene mreže i dijeljenje knjiga, stavljajući ih online da svima budu dostupne. (Maid Dizdarević)