Iskoristimo ove dane, zajednička poruka Kavazovića i Džaferovića

Nakon završetka svečanosti dodjele murasele hfz. Mevludinu efendiji Dizdareviću, održane u Sultan Ahmedovoj džamiji, sinoć je nastavljeno druženje uz zajednički iftar koji su organizovali Muftiluk zenički i kompanija Almy.

Drago mi je da sam u Zenici. Promovisali smo novog muftiju, ovo je važno za zajednicu. Nadamo se da će on kao i dosadašnji muftija Dautović svoje dužnosti obavljati na najbolji način. Ono što smo kazali jeste da je jako važno da svi mi težimo dobru, da ljudima pružimo nadu, da budemo sa njima i da osluškujemo šta naš vjernički narod na ovom području ima da kaže i šta ima da čuje od uleme, a zadatak uleme jeste da naučava ljude moralu i vjeri, to je naša osnovna zadaća. Ja se nadam da će Mevludin efendija raditi kao što je to radio i kao imam ovdje u jednom zeničkom džematu, rekao je Kavazović.

Ulazimo u posljednju trećinu Ramazana.

Poslanik je kazao da je posljednja trećina posebna, a posebna je zbog toga što je u njoj noć Kadr. Kad je ona ne znamo tačno, ali Poslanik je kazao da je tražimo u neparnim noćima. Većina naše uleme smatra da je to 27. noć Ramazana. Zašto je ona važna. Važna je zato što je to noć mira, makfireta, ali i što je to noć objave Kur`ana. Trebamo se posvetiti Ramazanu, ibadetu unutar Ramazana, ali ono o čemu trebamo voditi računa jeste da samo ne prođemo kroz Ramazan nego da Ramazan prođe kroz nas kako bi tu dobrotu Ramazana iskoristili mjesecima poslije, kazao je Reis Kavazović i dodao da porodica treba biti u fokusu svakog dobrog muslimana, da vodi računa o svojoj djeci, svojoj supruzi, svojim roditeljima i naravno komšijama.

Svečanosti inauguracije novog muftije prisustvovao je i član Predsjedništva iz reda Bošnjačkog naroda Šefik Džaferović koji je govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

2010. godine imali smo sličnu situaciju koja je trajala 16 – 17 mjeseci. I sada se suočavamo sa jednom pojavom na koju trebamo odgovoriti na ispravan način. Suočavamo se sa zahtjevom da se poštuje princip vladavine prava, odnosno suočavamo se sa izjavama koje kažu da imaju namjeru da ne poštuju taj princip. Pitanje vladavine prava je principijelno pitanje, a to znači da moramo poštovati zakone koje smo donijeli, a zakone može promjeniti samo Parlament sviđao se on nama ili ne. Ja samo tražim da se poštuju zakoni i da princip vladivine prava zaživi na najbolji način. Mislim da je to korist za ovu zemlju. Princip vladavine prava je mnogo važnije pitanje od same vlasti jer šta je vlast koja neće poštovati zakone. Tražit ćemo rješenja i moguće je to uraditi, potrebno je samo malo volje, kazao je Džaferović.

Nakon iftara održan je i program u kojem su se prisutnima obratile zvanice, a u vjerskom dijelu nastupili su hfz. Aziz Alili i Armin Muzaferija. (Nedžad Glibo)