FOTO: Svečano uručena Murasela novom Zeničkom muftiji Mevludinu ef. Dizdareviću

U Sultan Ahmedovoj – Čaršijskoj džamiji u Zenici danas je izvršena svečana inauguracija i primopredaja dužnosti muftije zeničkog, dodjelom Murasele od strane reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, novoimenovanom muftiji zeničkom doc.dr. hafizu Mevludinu ef. Dizdareviću.

Mevludin ef. Dizdarević treći je muftija zeničkog muftiluka, jednog od najmlađih u Bosni i Hercegovini. Prije ef. Dizdarevića ovu časnu dužnost obavljali su Halil ef. Mehtić i Ejub ef. Dautović, kojeg je i naslijedio Dizdarević.

Nakon svečanog uručenja murasele i džubeta od strane reisu-l-uleme, novoizabrani muftija je pročitao zakletvu, te u prigodnom govoru istakao ciljeve i planove svoga budućeg djelovanja.

„U postratnom periodu muftiluk zenički bio je veliko gradilište, jer se morala obnoviti vjerska infrastruktura ranjena i uništena u ratu, i na kraju uspjeli smo sklopiti jedan blistavi mozaik inspirisan vjerom i istrajnošću. Sada je vrijeme za nove projekte, a duhovna i moralna obnova je najveći izazov koji je pred nama“, poručio je između ostalog u svom obraćanju muftija zenički.

Reisu-l-ulema se u svojoj besjedi zahvalio prethodnim muftijama zeničkim na do sada odgovorno i savjesno obavljenoj dužnosti,  nakon čega je muftiji doc.dr. Dizdareviću zaželio uspješno obavljanje dužnosti muftije zeničkog.

„Mevludin ef. Dizdarević je i od sada pokazivao karakter vrijednog i pokornog radnika Islamske zajednice, na koga smo ponosni. Pred njim je put koji samo Bog zna, a koji će uz Božiju pomoć preći sigurnim koracima i iza sebe, kao i njegovi prethodnici, ostaviti plodove rada koji će znatno uticati na bolji život muslimana ovog muftiluka“, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Svečanosti dodjele murasele prisustvovao je član predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predstavnici svih nivoa vlasti, kao i najveći vjerski autoriteti u našoj zemlji.

Po završetku svečanosti inauguracije prisutni su čestitali novoimenovanom muftiji.

Svečanost iz Sultan Ahmedove džamije uživo je prenosila TV Zenica.