Radionica o Regulacionom planu Trga Alije Izetbegovića – Nova praksa u izradi prostorno-planske dokumentacije

U sjedištu Gradske uprave počela je dvodnevna radionica pod nazivom „Regulacioni plan Trg Alije Izetbegovića/ Centralna gradska zona“.

Radionica, inače prva ovakve vrste, predstavlja i primjenu nove prakse u izradi prostorno-planske dokumentacije. No, ona ujedno predstavlja i nastavak saradnje s autorima nagrađenih arhitektonsko-urbanističkih rješenja za Centralnu gradsku zonu Zenice. Tri nagrađena rada interpolirala je Gradska uprava u Regulacioni plan „Trg Alije Izetbegovića“, čija je procedura izrade već pokrenuta.

„Želimo postaviti osnovne smjernice ka čemu idemo i koja pitanja trebamo akcentirati. Kompletna Centralna gradska zona od iznimnog je značaja za sve naše sugrađane, a u kojoj preovladavaju stambeni, ugostiteljski i kulturni objekti, ali i nacionalni spomenici. Upravo zbog svega navedenog, sama intervencija u takvoj zoni je itekako bitna, ali i delikatna. Međutim, kompletna spomenuta zona suočava se s problemom stacionarnog saobraćaja, zbog čega pokušavamo riješiti i barem dio tog problema“, poručuje Mia Skopljak, savjetnica gradonačelnika za prostorno planiranje i uređenje grada.

Mia Skopljak, savjetnica gradonačelnika za prostorno planiranje i uređenje grada

Jedna od autorica trećenagrađenog rješenja, splitska arhitektica Jelena Borota, naglašava da su rješenje i sama nagrada rezultat timskog rada.

Koncentrisali smo se na otvoreni javni prostor, ali i na rješavanje zelene infrastrukture, odnosno, podrobnije smo pristupali problemu zagađenosti i ekologije. Najvećim izazovom cijele ove priče smatramo uklapanje Centralne gradske zone u viziju razvoja grada. Smatramo da grad treba posmatrati kao cjelinu. Zbog toga i ovaj, ali i sve ostale projekte treba uklopiti u širu viziju strategije razvoja.“

Jelena Borota, arhitektica

Nosilac izrade planskog akta je JP za prostorno planiranje i uređenje Zenica.

Radionica traje do sutra, na čijem zatvaranju je planirano i prisustvo zeničkog gradonačelnika, Fuada Kasumovića.(Lamija Pojskić)