Zenički alpinista Armin Gazić u pohodu na najhladniju planinu na svijetu

foto: Tomislav Cvitanušić (facebook)
Denali, do 2015. godine popularnog naziva Mount McKinley, je najviša planina u američkoj saveznoj državi Aljaska. Ujedno je to i najviši vrh sjevernoameričkog kontinenta. Kako se planina nalazi u subartičkom pojasu, ona je najsjeverniji i najhladniji visoki vrh na Zemlji. Lokalni Indijanci Atabaskan planinu zovu Denali što na njihovom jeziku znači Visoka ili Velika, Rusi su je zvali Velika planina (Boljšoja gora). Od 1889. zovu je Densmore po istraživaču Franku Densmoreu. Do 2015. planina je nosila ime koje joj je dao istraživač William Dickey 1896. po imenu tadašnjeg predsjedničkog kandidata McKinley koji je iste te godine postao 25. američki predsjednik. Administracija predsjednika Baracka Obame je 2015. godine vratila planini njeno izvorno ime Denali. Denali je jedan od sedam vrhova na sedam svjetskih kontinenata (Seven Summits ) i predstavlja ozbiljan izazov za iskusne alpiniste, a sama ekspedicija traje između 20 i 30 dana.

“Izlazak na vrh Denalija je san svakog alpiniste, svojevrsna nagrada i satisfakcija za sve godine provedene u planinama i u alpinizmu. Ovo je veliki izazov za Tomislava i mene, dugo vremena smo se naporno pripremali. Za ovakve uspone morate biti u najboljoj fizičkoj formi, ne zanemarujući i psihološku pripremu koja je od izuzetne važnosti na ovakvim ekspedicijama”, rekao je Gazić.

Denali je najhladnija planina na svijetu, a razlog tome je da se nalazi samo 200-tinjak kilometara južno od sjevernog polarnog kruga. Ova planina ima najteže klimatske uslove za penjanje u svijetu i iz tog razloga mnogi je koriste kao pripremu za penjanje vrhova veće od 8.000 metara u Himalajama, uključujući i Everest. Denali je hladniji od Everesta na kojem su na visini od 8.000 metara temperature oko minus 25 stepeni, dok su najniže minus 30 stepeni. Na Denaliju je to sasvim normalna noćna temperatura na visini od svega 4.328 metara (logor IV). Temperature se mogu spustiti i do minus 45 stepeni.