Isplata povjerilaca Grada Zenice koji su zaključili sporazume o vansudskoj nagodbi

U skladu sa Javnim pozivom gradonačelnika Zenice povjeriocima Grada za zaključivanje vansudskih nagodbi, koji je objavljen na službenoj web stranici Grada Zenice dana 25.02.2019. godine, Gradsko pravobranilaštvo je zaključilo 95 sporazuma o vansudskoj nagodbi.

Javni poziv bio je otvoren 30 dana, a prijedlog za zaključivanje vansudske nagodbe podnijelo je 104 zainteresovanih povjerilaca. Devet prijava nije razmatrano zbog neispunjavanja uslova navedenih u Javnom pozivu.

Uslov za postizanje sporazuma bio je da se povjerioci odreknu zakonske zatezne kamate na iznos glavnice.

Pored ovoga, povjerioci su mogli da se odreknu i dijela glavnice i troškova postupka, što je garantovalo prioritetniju naplatu potraživanja, nego što je to slučaj sa povjeriocima koji su se odrekli samo zakonske kamate.

U skladu sa planiranim sredstvima u Budžetu Grada Zenica za 2019. godinu, Služba za finansije isplatila je ukupno 362.817,27 KM za 56 potpisnika sporazuma, a prema rang listi koju je izradilo Gradsko pravobranilaštvo Zenica shodno ponuđenim uslovima od strane povjerilaca Grada Zenice.

Ukupan broj povjerilaca koji su se pored zakonskih zateznih kamata odrekli i dijela glavnice i dijela ili ukupnog iznosa sudskih troškova je 33. Ostali povjerioci odrekli su se samo zakonske zatezne kamate i rangirani su pod rednim brojem 34 do 95.

Efekti vansudske nagodbe su dvostruki i od njih korist ima i gradski budžet, a i povjerioci, koji su uglavnom naši sugrađani. Povjerioci su izbjegli duži period čekanja naplate svojih potraživanja, a Grad Zenica je, kako smo i željeli, uštedio značajna sredstva na ime plaćanja zakonskih zateznih kamata. Te kamate bi u nekim slučajevima premašile iznose glavnog duga, što je nepotrebno trošenje novca građana Zenice“, izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.