Radnici “Zenicatransa” odgodili blokadu saobraćaja, Gradska uprava će pomoći u isplati zaostalih plata

Obustava saobraćaja na linijama gradskog prevoza, najavljena za jutros u osam sati, odgođena je nakon što je Sindikat Zenicatransa od gradonačelnika i Gradske uprave, dobio obećanje da će na račun preduzeća biti uplaćen iznos za isplatu dugujućih plata radnicima za mart i april i dijela toplog obroka.

Račun preduzeća trenutno je deblokiran, do postizanja novog sporazuma o dinamici isplate duga prema Poreskoj upravi, koji se procjenjuje na iznos od 6,5 miliona maraka, skupa sa svim kamatama.

Do ponedjeljka bi iz Gradskog budžeta na ime isplate plata radnicima trebalo da bude uplaćeno oko 133.000 od 400 hiljada konvertibilnih maraka, koliko je budžetom planirano kao podrška preduzeću.

„Još smo u proceduri štrajka. Ukoliko se ne pokaže da im je stalo do ovog preduzeća, mi ćemo se na sve dozvoljene načine organizovati kako bi spriječili namjeru pojedinih ljudi da se uđe u Zenicatrans“, kazao je predsjednik Sindikata, Huso Sarvan.

Javno preduzeće Zenicatrans Prevoz putnika, već godinama opterećuje dug nastao po radničkim potraživanjima, na ime tužbi iz perioda od ‘99. godine pa naovamo. Tada je radnicima, prema riječima članova Sindikata, isplaćivan minimalac, a porezi se nisu uplaćivali. Događali su se i nezakoniti otkazi, koji bi se u pravilu završavali obeštećenjem i povratkom oštećenog na posao.

Sadašnja uprava preduzeća, ali i radnici, najviše strahuju od mogućnosti da će zbog situacije sa Poreskom upravom, koja im je samo privremeno i djelimično deblokirala račun, izgubiti mogućnost da konkurišu na profitabilnije linije, uključujući i đački linijski prevoz, ali i zbog najavljene mogućnosti rješavanja problema preduzeća kroz javno-privatno partnerstvo.

„Bilo koji privatnik, koji bi ušao u ovo preduzeće, neće voziti bez profita, a takvih je 40 posto linija“, kaže Sarvan.

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća u ponedjeljak je i razmatranje aktuelne situacije u Zenicatransu, a i radnici i uprava od gradskih vijećnika očekuju punu podršku, kako bi se sačuvala javna funkcija ovog gradskog javnog prevoznika. (Sanja Stević)