Udruženje poslodavaca ZDK: Zašto se koči privredni razvoj Zenice?

Dok je u fokusu javnosti borba za razvoj privrede u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i za zapošljavanje mladih ljudi, kako od strane privrednika, tako i od strane međunarodne zajednice, koja kroz agendu  i razne programe pomoći, u najvećem gradu Zeničko-dobojskog kantona, u Gradu Zenici evidentne su nažalost suprotne aktivnosti, navodi se u dopisu Udruženja poslodavaca ZDK upućenom vodećim ljudima ZDK i Grada Zenice, te političkim subjektima.

Naime, razne opstrukcije, koje su nama privrednicima potpuno neshvatljive se sprovode, i potpuno je nejasno zbog čega se dovodimo u ovako nezavidnu situaciju u odnosu na kolege iz ostalih gradova Bosne i Hercegovine, pišu iz UP ZDK:

Kao glavni argumenti ove naše nezavidne pozicije ističu se sljedeći i najveći problemi:

– kao prvo, neusvajanjem urbanističkog plana koji se čeka u ZDK, već duže od dvije godine ne postoji mogućnost gradnje, čime se nanosi direktna šteta svim stanovnicima našeg kantona. Mnoštvo je neriješenih predmeta, neizdatih građevinskih dozvola, što uveliko usporava privredni razvoj naše zajednice. Građani i privrednici nažalost ispaštaju i čekaju, prema našem mišljenju perfidnu stvar predug vremenski period što ljudima koji zapošljavaju-nama privrednicima je potpuno neshvatljivo. Pojedinci iz državnih institucija zbog vlastite sujete prema nekome dozvoljavaju da tako važan dokument bespotrebno čeka u proceduri usvajanja u ZDK.

Da stvar bude još gora, ni poljoprivrednici, ljudi koji na najteži način zarađuju svoj hljeb, ne mogu dobiti osnovnu mogućnost – priključenja električne energije na svoj objekat, zbog činjenice da pored urbanističke moraju imati i građevinsku dozvolu, što predstavlja zaista veliki problem svim ljudima koji privređuju na ovaj način.

U susjednim općinama Grada Zenice, zemljište se prodaje po jednu konvertibilnu marku, ne postoji obaveza plaćanja gradskih/općinskih komunalnih taksi (kgz, kn i naknada za uređenje), iako ove obaveze postoje one su svedene na simboličan iznos, ili se pak manifestuju vraćanjem kroz infrastrukturu, asfaltiranje, dovođenje elektro ili mašinskih instalacija.

Suočeni sa ovim problemima, možemo zaključiti da nije nikakvo iznenađenje zbog čega se svugdje više ulaže i gradi u našem okruženju, a najveći grad, ujedno i sjedište kantona nažalost stagnira i zaostaje.

Privrednici koji egzistiraju u Gradu Zenici, suočeni sa ovakvim problemima polako odlaze iz ovog Grada, pri čemu možemo spomenuti primjer „Cimosa“, kao i mnogih drugih.

Nažalost najteža posljedica jeste odlazak mladih ljudi, koji odlaze, što nije nikakvo čudo s obzirom da nemaju osnovnog uvjeta za vođenje normalnog života – vlastitog radnog mjesta, poručuju iz Udruženja poslodavaca ZDK.