Gradska biblioteka Zenica obilježava 14. godina izdavačke djelatnosti

Prije tačno 14 godina, tada Opća a danas Gradska biblioteka Zenica, započela je svoju izdavačku djelatnost. Od tada je objavljeno 30 naslova u četiri edicije što je respektabilan rezultat i za preduzeća kojima je to osnovna djelatnost.

Samo prošle godine, kaže nam direktor Gradske biblioteke Zenica Haris Abdagić, objavili smo tri vrijedne knjige. “Zaboravljeni otoci“ izbor iz poezije Muse Ćazima Ćatića povodom 140 godina od rođenja ovog pjesnika, kao i stručnu knjigu o poeziji Zilhada Ključanina autorke Emine Selimović. Ipak posebno su ponosni na knjigu bajki, „Još je jutro puno snova“ kojom je obuhvaćeno 27 bajki bh. autora odabranih na konkursu Biblioteke.

Naslove objavljuju u tematskim edicijama. „Povelju“ smatraju najznačajnijom a ona je rezervisana za najznačajnija djela književnika i pjesnika iz Zenice, kao i onih čiji je stvaralački vijek obilježen životom u Zenici.

U ediciji „Biblion“ objavlju se stručne knjige, prvenstveno iz oblasti bibliotekarstva. Nedavno je pokrenuta i edicija „Zona muzike“ koju je otvorila jedna dragocjena knjiga, prva takve vrste na širim prostorima o istorijatu, o legendarnoj grupi Indexi, a čiji je autor Josip Dujmović.

Najnovija edicija je „Prva knjiga“ u kojoj se objavljuju djela mladih talenata, a otvorena je knjigom Mirele Bašić „Rasplitanje misli“. Izdavačka djelatnost Gradske biblioteke nije zamišljena kao komercijalna. Međutim, tržišni uspjeh knjiga o Indexima, a pogotovo knjige bajki „Još je jutro puno snova“, kod menadžmenta Gradske biblioteke otvara neke nove ideje koje će dati vjetra u leđa cijelom projektu. Na tom fonu je fotomonografija o istoriji rok scene u Zenici, autora Josipa Dujmovića koja će uskoro biti objavljena u ediciji „Zona muzike“.