Uručena rješenja za boračke stipendije studentima sa područja Zenice

Nakon završene konkursne procudure, počela je dodjela rješenja za stipendije studentima koji su aplicirali putem ministarstva za boračka pitanja.

Rješenja su do sada uručena studentima sa područja Olova, Vareša i Breze, a danas su ona uručena i za 524 studenta sa područja Grada Zenica. Stipendiju Ministarstva za boračka pitanja ove godine dobili su svi studenti koji su aplicirali putem javnog poziva, a koji su ispunili formalno – pravne uslove, ukupno 2.234 studenata iz 12 općina Zeničko-dobojskog kantona.
„Ova stipendija znači olakšanje za roditelje, jer nije mali iznos. Njima olakšavam koliko mogu, s obzirom da imam braće i sestara kojima treba pomoći tako da im ovo olakšava“, kaže Amsal Muharemović, student medicinskog fakulteta u Tuzli.
„Činjenica je da će stipendije dobro doći studentima, ali i njihovim porodicama, jer moramo biti svjesni činjenice da je ovo boračka stipendija. Bez truda naših roditelja mi ne bi mogli doći do ovoga danas“, kazala je Ajša Luković, studentica Pravnog fakulteta.
U proteklih pet godina broj stipendija kontinuirano raste, kaže resorni ministar Fahrudin Čolaković, koji ističe zadovoljstvo da su ove godine uspjeli po prvi put dodjeliti stipendije za sve koji su aplicirali, a ispunjavaju uslove.
„Meni imponuje kao čovjeku, s obzirom da sam i ja skoro izašao iz ovih studentskih klupa kao postiplomac, tako da me raduje da mogu podjeliti s njima ovo zadovoljstvo. Isplata ide u osam jednakih rata, za studente prve godine po 100, a za ostale godine po 150 maraka. Nastojat ćemo čim završimo ovu proceduru da počenemo sa isplatom iste“, kazao je Čolaković i dodao da se nada da će to biti u narednih 20-ak dana. (Nedžad Glibo)