„Batonove priče“ u Mostaru i Počitelju

U petak večer, 26. aprila u Mostaru, a već 27. aprila u Počitelju, Udruženje boraca “Patriotske lige” Hercegovačko-neretvanskog kantona i KPS “Baton” Zenica, organizovali su promociju knjige “Batonove priče” čiji je autor, Said Šteta, književnik i novinar.

Promocije su organizovane u “Studentskom hotelu” Mostar, te u restoranu i multimedijalnom centru “Han” Počitelj. Nakon uvodnog obraćanja domaćina, predsjednika Udruženja boraca “ Patriotske lige” HNK, gospodina Muhameda Hame Taslidža, i himne “Jedna si jedina”  o knjizi su veoma nadahnuto, ne krijući emocije, govorili njeni junaci, mr. sci. Amir Ismić,  mr.sci. Fuad Dedić i  Sinan Gluhić, novinar.

Odlomke iz knjige recitovala je Nudžejma Ismić, i tako izmamila suze organizatorima i publici, dok su mladi virtuozi na violini Amina Džinalić i Nafija Ibrišimović, te na faluti Ajla Gluhić, publiku počastile svojim numerama u kojima je odisao Mostar, ali i davna prošlost Počitelja. Čula se tu “Emina”, “Bosanski pastorale”, “Mostarska” , “Srebrenički inferno”, zatim ilahija “I nebo i zvijezde”, da bi na kraju zajedno začinile izvedbom “Nizamski rastanak”, uz koju je autor recitovao pjesmu “Zašto si tužan Bošnjače”.

U obraćanju autora mogla se osjetiti sjeta, njegovih početaka kao pjesnika s početka osamdesetih, baš u Mostaru i Počitelju, ali i svojevrstan bunt nemirenja sa nametnutim stanjem u kojem jesmo, gdje se negira sve što predstavlja identitet i kulturu Bošnjaka, kao i bosanski jezik. Počitelj je mjesto gdje otpočinje prošlost, rekao je u obraćanju autor, kako je i naslovio svoj putopis o ovom gradu muzeju pod vedrim hercegovačkim nebom. Zatim je podvukao, da Bošnjaci više nikada ne smiju odrastati na mitovima koji su im poturani kroz lektire, već njegovati istinu svoje svijetle prošlosti, jer je i knjiga repotaža “Batonove priče” čiji je autor, temeljena na istini borbe i opstanka njegovih junaka, koji su najsvjetliji primjer, kako se voli Bosna i Hercegovina. Iako žive sa traumama iz rata, sa teškim hendikepom, njegovi junaci odgajaju zdrave porodice, podižu djecu koja su odlični učenici, najbolji studenti, muzičari, sportisti. Zato su njegovi junaci, heroji rata, heroji mira, heroji najljepše ljubavi prema jedinoj Bosni i Hercegovini.