Raste broj oboljelih od bruceloze

Neiskorijenjena bruceloza kod domaćih životinja i ovog proljeća uslovila je porast ovog oboljenja i kod ljudi na našem prostoru, jer se radi o zaraznoj bolesti, zajedničkoj i ljudima i pojedinim životinjama.

Bruceloza je zarazna bolest, koja je kod nas postala endemsko oboljenje. Izazivač je bakterija iz roda Brucele, a na ljude prelazi najčešće direktnim kontaktom sa oboljelim domaćim životinjama, ali i konzumiranjem mlijeka i mesa, te mesnih prerađevina od brucelozom zaraženih životinja. Zato je period janjenja, a to je proljeće, vrijeme kada broj oboljelih od bruceloze i raste, a nažalost tako je i ove godine.

“Broj hospitaliziranih od bruceloze u ovom momentu na našem Odjelu je između 20 i 30 pacijenata, a većinom su sa prostora Srednjebosanskog kantona, mada ih ima i iz različitih općina ZDK, među kojima trenutno prednjači Breza”, navodi primarijus dokor Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ, napominjući da je njihova klinička slika bez komplikacija, jer su se uglavnom javili na vrijeme, odnosno u samom početku pojave bolesti, kada se ona lakše liječi. (Vesna Jovanović)