INPUT i ove godine obilježio globalnu inicijativu “Girls in ICT Day”

Centar za mlade INPUT se i ove godine pridružio obilježavanju globalne  inicijative “Girls in ICT Day”, s ciljem da dodatno podstakne razvoj i učešće u STEM obrazovanju svih učenika, a naročito djevojčica.

“Girls in ICT Day” se tradicionalno obilježava posljednjeg četvrtka u mjesecu aprilu, nizom prigodnih događaja širom svijeta, a kojim se pozivaju djevojke da se usude i projektuju svoju budućnost kao kreatori IKT sektora.

Pridružujući se ovoj globalnoj inicijativi i promovišući STEM obrazovanje (obrazovanje u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike),  Centar za mlade INPUT je organizovao niz radionica pod nazivom ‘’STEM ZA DJEVOJKE JE COOL!’’ i posjetio  OŠ “Hamza Humo” Babino. Djevojkama je bila jako interesntna radionica, gdje su imale priliku da se upoznaju kako se programiraju  mali roboti i da naprave prve korake programiranja uz mBot., Arduino, micro:Bit, Lego Boost, Lego Mindstorms…

Cilj radionica je bio da se razvije svijest o tome da savremeni svijet ne može bez programiranja, da djevojčice u digitalnom svijetu mogu da budu i aktivni stvaraoci, a ne samo pasivni primaoci tuđih ideja i zamisli. Kroz radionicu koja je osmišljena tako da djevojčicama  bude razumljivo, zanimljivo i nadasve praktično, pomogli smo im da načine svoje prve IT korake. Centar za mlade INPUT već 5 godinu obilježava Međunarodni dan djevojaka u IKT – “Girls in ICT Day”.