Preko 500 mališana koračalo do zdravlja

Pet stotina dječaka i djevojčica, sa svojim roditeljima i vaspitačima iz obdaništa, prodefilovali su danas popodne ulicama grada s porukom da samo fizičkom aktivnošću i u međusobnoj, aktivnoj komunikaciji, možemo biti zdravi i graditi zdravo društvo.

Ova vesela manifestacija, nazvana ”Korakom do zdravlja“, koju je organizovala Javna ustanova Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, održana je u okviru projekta „Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH“, kojeg uz podršku Vlade Švicarske i Svjetske banke, provodi Federalno ministarstvo zdravstva

Nedovoljna fizička i rekreativna aktivnost odraslih usljed prekomjernog sjedenja, prečestog korištenja prijevoza, fizički zahtjevnih poslova koji narušavaju zdravlje kičme, nekretanja, neredovnih pregleda i drugog za posljedicu ima oboljenja lokomotornog sistema, koji u velikoj mjeri ugrožava zdravlje i kvalitet života, ali i radnu produktivnost. Procenat odraslih starosne dobi 30 do 50 godina sa bolovima u krstima je veliki, oko 80%. Po mnogim statističkim podacima u svijetu a i kod nas je to najčešći razlog zbog koga se radno sposobno stanovništvo obraća ljekaru.

Nedovoljna fizička i rekreativna aktivnost kod djece usljed prekomjernog sjedenja, nekretanja, nošenja nepravilne obuće, nedovoljnog broja manifestacija i sportskih sadržaja, prezaštitničkog odnosa roditelja, nemogućnosti bavljenja sportom i drugog, za posljedicu ima ugroženo zdravlje koje dovodi do deformiteta stopala i kičmenog stuba, usporava pravilan tjelesni rast i razvoj, što u konačnici nerijetko rezultira stigmom i vršnjačkim nasiljem.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije WHO ‘’Intervencije vezane za fizičku aktivnost – šta funkcioniše’’’, 2009. godine tjelesne aktivnosti kod djece utiču na pravilan razvoj koštano-vezivnog, nervno-mišićnog i kardiovaskularnog sistema djeteta kao i održavanje optimalne tjelesne mase, pa je veoma važno na pravi ga način usmjeravati u tjelesnim i sportskim aktivnostima koje pridonose njegovom cjelokupnom razvoju i rastu. Poznato je da djeca koja su tjelesno aktivna bolje podnose veća opterećenja, snalažljivija su, komunikativnija te se lakše nose sa zadacima koji se pred njih postavljaju.

Planiranim aktivnostima dijagnostike i prevencije kroz preglede lokomotornog sistema djece i zaposlenih, edukacijom roditelja, te povećanjem fizičkih i rekreativnih aktivnosti djece, roditelja i zaposlenih, dugoročno će se prevenirati posljedice nedovoljnog kretanja, spriječiti eventualni poremećaji i oboljenja, poboljšati kvalitet života i utjecati na pravilan rast i razvoj djece“, poručuju iz Javne ustanove Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica.(Sanja Stević)