Održana Skupština Saveza udruženja penzionera Federacije BiH

Skupština Saveza udruženja penzionera Federacije BiH na današnjoj sjednici održanoj uz prisustvo predstavnika Vlade Federacije i Zavoda PIO, u Fojnici, ohrabrujućim je ocijenila odluku o usklađivanju, odnosno novom uvećanju penzija.

Najavljeno je ipak nekoliko inicijativa, koje će biti upućene Vladi Federacije, s ciljem značajnijeg unapređenja položaja penzionera.

Najniže penzije u ovoj godini jednom su već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem, redovnim usklađivanjem penzija sa troškovima života, od tri i po, minimalna penzija u Federaciji BiH iznositi oko 370 maraka. Rast neznatan, ali za penzionere – ohrabrujući.

„Aktuelnim povećanjem penzija, materijalni i socijalni status penzionera neće se bitnije popraviti. Prosječna penzija u Federaciji je tek nešto viša od četiri stotine maraka, pri čemu je penzija za 48 posto penzionera manja od 360 KM“, zaključeno je na sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera Federacije BiH održanoj danas u Fojnici.

„Ipak, s obzirom da penzije nisu povećane u prethodne četiri godine i ovaj pomak je ohrabrujući“, dodaje Mustafa Trakić, predsjednik Udruženja penzionera Grada Zenice.

Jedan od najznačajnijih zaključaka, koje će Skupština uputiti Vladi Federacije BiH je zahtjev za povećanjem izdvajanja iz bruto društvenog proizvoda sa 9,6 na 11,3 posto za isplatu penzija. „Takav je zahtjev realan i tek bi ovakvi potezi mogli značajnije doprinijeti unapređenju položaja penzionera“, ističe Trakić dodajući da su ovakvo rješenje podržali i predstavnici Vlade Federacije BiH i Zavoda PIO, koji su prisustvovali današnjoj sjednici.

Među zaključcima sjednice Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine, najavljeno je još nekoliko inicijativa s ciljem unapređenja zdravstvenog, stambenog i materijalnog aspekta života bh. penzionera, između ostalog hitno donošenje Zakona o organizaciji Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja, kako bi ova instititucija, kako se navodi, služila svrsi, a ne politici.(Sanja Stević)