FOTO: Svečano otvorena dionica asfaltiranog puta prema Pepelarima

Svečano i veselo je danas bilo u Pepelarima, najudaljenijem selu, odnosno mjesnoj zajednici u Zenici, na granici sa općinom Žepče.

Presijecanjem vrpce simbolički je označen završetak asfaltiranja dionice puta od Begovog Hana, u dužini od 1.200 metara, čime su stvorene znatno bolje pretpostavke za normalniji život za oko 400 stanovnika ovog pitomog i mirnog mjesta.

“Ovo je jedna od najudaljenijih mjesnih zajednica u gradu Zenici koja je do sada bila zapostavljena, što je i osnovni razlog da je selo napustilo polovina od predratnih 800 stanovnika. Nakon višegodišnjeg nemara očekivano novi kilometar asfaltnog puta, i najava asfaltiranja još jedne slične dionice, izazvao je radost na licima mještana”, kazao je gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović.

“Doživjeli smo i ovaj dan, asfaltiranje puta koje nam je obećano. Srca su puna kod svih ljudi. Ovo znači i opstanak ljudi i novih naraštaja, odnosno zaustavljanje iseljavanja stanovništa iz Pepelara”, naglasio je predsjednik MZ Pepelari, Enver Žuna.

Enver Žuna

“Želja mi je da svaki dio grada Zenice, svaka mjesna zajednica ima normalne uslove za život kao što i zaslužuju”, dodao je Kasumović.

Od Pepelara do Begovog Hana je preostalo još šest kilometara makadama, računajući zeničku i žepačku teritoriju. Već  je najavljen tender  za nastavak asfaltiranja ovog puta u dužini od jednog kolometra, a nema sumnje da će ovo uveliko doprinijeti boljim uslovima života u ovom selu podno Tvrtkovca. (Maid Dizdarević)