Velika čast: Amra Mehmedić i zvanično u Kući slavnih St. Joseph Univerziteta

Sredinom prošle sedmice, tačnije u srijedu dvije zeničanke, bivše košarkašice Čelika i reprezentacije Bosne i Hercegovine Aldijana Iriškić i Amra Mehmedić bile su u centru pažnje i to na dva različita kontinenta.

Dok je Aldijana u Areni Husejin Smajlović igrala svoje posljednje profesionalne minute i postigla posljednje poene u bogatoj profesionalnoj karijeri, nekoliko sati kasnije Amra Mehmedić je prisustvovala ceremoniji prijema u kuću slavnih St. Joseph Univerziteta u Americi. Svakog 10. aprila organizuje se večer u kojoj se analizira protekla sezona i dodjele se nagrade najzaslužnijim pojedincima. Ovog aprila, i to 15 godina nakon završetka svog školovanja i igranja košarke, čelnici Univerziteta su odlučili da Amra Mehmedić bude primljena u kuću slavnih. Na samom početku ceremonije prikazan je kratki film o Amrinim nastupima u dresu Univerzitetske ekipe, a onda joj je dodjeljenja i nagrada. U ostaku ceremonije podjeljenje su i ostale nagrade. Tokom posjete Univerzitetu Amra se susrela sa starim prijateljima među kojima je i trenerica Cindy Griffin, kojoj je pred kraj školovanja bila i pomoćnik.
Njezine igre na ovom Univerzitetu nisu ostale neopažene, jer je Amra jedna od najboljih košarkašica u historiji ovog univerziteta. Mehmedićka je jedina u historiji Univerziteta koja je kao brucoš igrala u prvoj petorci. Također je oborila rekord prema broju postignutih trojki (256), a ukupno je igrajući za ovaj univerzitet postigla 1054 poena. Nakon što je završila školovanje, igrala je u Hrvatskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Švedskoj i Francuskoj. Karijeru je završila u dresu Bugarske ekipe Haskovo, a onda je kratko bila u stručnom štabu matičnog kluba, Čelika, sa kojim je osvojila sve što se može osvojiti u Bosni i Hercegovini. (Nedžad Glibo)

Amra sa trenericom Cindy Griffin