FOTO: Obilježen 12. april – Dan oslobođenja Zenice

Prije 74 godine, oslobodioci, antifašisti i partizani oslobodili su Grad Zenicu. U toj borbi poginulo je 240 boraca NOR-a.

Nakon Zenice borba za oslobađanje nastavljena je prema Žepču, Maglaju, Šamcu i sve do Slovenije.
„Na žalost, nakon toliko godina mislili smo da je fašizam pobijeđen, ali on i sad djeluje u još većem obliku. U Višegradu se čak postrojavaju i četničke jedinice. Naš član predsjedništva formira rezervni sastav policije, znam šta je njihov zadatak i mogu reći da oni ne trebaju, samo treba ojačati postojeću policiju“, kazao je Rašid Isaković, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenice.
Oko 15 boraca NOR-a još uvijek su živi i njihova zadaća je prenostiti na mlade naraštaje tekovine antifašizma.
Tokom obilježavanja 12. aprila, Dana oslobođenja Zenice, gradonačelnik Fuad Kasumović je uputio čestitku svim sugrađanima.
„Prije 74 godine ovdje je pobijeđen fašizam, na žalost, poslije zadnjeg rata fašizam ponovo oživljava. Za mene je nacionalnizam ravan fašizmu i pozivam mlade ljude da ne nasjedaju na nacionalizam da bi voljeli svoju državu, upravo suprotno“, kazao je Kasumović.
„Antifašizam mora za sva vremena biti brana fašizmu, i na kraju, antifašizam će pobjediti“, poručio je tokom polaganja cvijeća na spomen obilježju Kameni spavač Sretko Radišić potpredsjednik SUABNORA ZDK.
Brojne delegacije udruženja, političkih subjekata, među kojima je bila i delegacija grada Zenica, povodom 12. aprila Dana oslobođenja Zenice, položile su cvijeće na spomen kosturnici Papirna, te na spomen obilježju Kameni Spavač. (Nedžad Glibo)