Šesti sajam Vinozeus u Zenici

Nakon pet uspješno organizovanih sajmova vina i gastronomije sa međunarodnim učešćem, organizovan je i šesti koji je po riječima organizatora najbolji i najbrojniji do sada. Na jednom mjestu okupili su se vinari iz naše zemlje, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Italije.

Posjetioci su mogli da kušaju proizvode iz 30 vinarija, odnosno 150 biranih etiketa vrhunskih vina. Također, u gastro ponudi je bilo i 14 izlagača iz naše zemlje. Iz godine u godinu sajam je rastao što svakako raduje organizatore.

Osnovni cilj organizovanja ovakve manifestacije jeste da obogatimo kulturu vina i gastronomije. Drago nam je da se broj izlagača svake godine povećava, da imamo nove, veliki broj izlagača od prošle godine nam se javio i ja se iskreno nadam da će nam naredne godine trebati veći prostor, kazala je Lejla Dervišević, voditelj hotela Dubrovnik.

Lejla Dervišević, voditelj hotela Dubrovnik

Izlagači su također zadovoljni. Neki od njih su bili na svakom do sada i pohvalno su se izjasnili o ovom sajmu.

Prilika na ovom Vinozeusu je da se promoviraju nova vina, da se kušaju i degustiraju nova vina kako bi građani mogli da konzumiraju naša vina, kazao je Hamid Kujraković, jedan od izlagača.

Hamid Kujraković, izlagač

Sajam vina je otvorio gradonačelnik Fuad Kasumović koji je istakao da je i ovaj događaj u skladu sa njegovim obećanjima Evropske Zenice. Pored promocije grada, ovakvi sajmovi doprinose i privrednom razvoju.

Fuad Kasumović, gradonačelnik

Treba omogućiti slobodu svakom građaninu i svakom privredniku. Ovakva manifestacija nam dobro dođe da promovišemo grad i da budemo top tema u čitavoj Bosni i Hercegovini, kazao je Kasumović.

Vinozeus iz godine u godinu mapira svoje mjesto kada su ovakvi događaji u pitanju i nema sumnje da će prerasti u pravi festival vina i gastronomije. Ovogodišnji sajam je uvršten u prateći program manifestacije „Zeničko proljeće“, a gosti su bili harmonikaški ansambl Anatango. (N. Glibo)