Udruženje “Naša djeca”: Održana edukacija mladih o prevenciji radikalizma i ekstremizma

U periodu od 29. do 31. marta Udruženje „Naša djeca“ iz Zenice organizovalo je kamp za učesnike iz četiri mjesne zajednice sa područja grada.

Kamp je uvodna aktivnost projekta pod nazivom “Radio Streamed Activism” koji za cilj ima edukovanje mladih u prevenciji protiv radikalizma i ekstremizma, kroz medijsko djelovanje i kulturu dijaloga.

„Pružili smo priliku, pored starih, i novim članovima Udruženja da se bave ovim temama. Mladi o tome ne mogu da govore sa svojim ukućanima, a ni formalno obrazovanje im ne nudi tu mogućnost. Svi su bili oduševljeni načinom na koji se radilo sa njima tokom kampa, te su istakli kako su mnogo toga naučili tokom boravka na Humu”, rekao nam je Aldin Vrškić, voditelj programa za mlade u Udruženju.

Nastavak aktivnosti sa kampa, učesnike očekuje u njihovim mjesnim zajednicama, gdje će sedmično održavati sastanke i sa mentorima raditi na dodatnom razvijanju.

„Mi smo se kroz dugogodišnji rad sa mladima uvjerili da je dovoljno da im pružiš priliku, a da oni zaista vrijede puno više nego stariji ljudi i mi, koji godinama neke stvari radimo pogrešno“  dodaje Vrškić.

Udruženje „Naša djeca“ Zenica već dugo godina aktivno radi na pravima, osnaživanju i edukaciji djece i mladih, a u ovoj godini ih očekuje puno aktivnosti i projekata.

„U narednih mjesec dana ćemo prezentovati zvučnu mapu grada Zenica, u avgustu vodimo novu grupu djece u Švicarsku, u dječije selo Pestalozzi, a u pripremi su nam i dva veća projekta koje bi trebali raditi na državnom nivou, ali o tome ćemo pričati kada dođe vrijeme“ objasnio je Aldin planove i buduće projekte Udruženja.

Aldin Vrškić, zajedno sa aktivnim članom Udruženja Dariom Kusturom, gostovao je u našem programu, u emisiji Popodne s Vama, a cijeli razgovor možete pogledati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=o6c0x8lM-cs

Ajna Nikontović