BNP Zenica: Prva polovina marta u znaku međunarodnih gostovanja i saradnje

Nakon što je Bosansko narodno pozorište mjesec mart započelo međunarodnim gostovanjem višesturuko nagrađivane predstave u režiji Mirjane Karanović „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali“, koja je u bečkom Akzent Teatru odigrana 4. marta u okviru uspostavljene redovne saradnje sa tamošnjom Bosanskohercegovačkom kulturnom platformom. 

Nakon austrijskog gostovanja, u dane prethodnog vikenda zenički BNP ugostio je dva evropska teatra na svojim scenama. Tako je 8. marta odigrana predstava praškog Divadla D21 teatra „1984“, prema poznatom djelu Georgea Orwella, u režiji Pavela Kheka i Petera Chmela. Dan kasnije, u subotu 9. marta Maladype teatar iz Budimpešte gostovao je u BNP-u sa performansom „Avgust“ u režiji Zoltána Balázsa pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Mađarske u BiH.

U nastavku mjeseca, a nakon austrijskog gostovanja, Bosansko narodno pozorište Zenica 15. marta će izvesti  predstavu Pink Moon“ prema tekstu mladog bh. dramskog pisca Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog u Gradskom kazalištu Vinkovci. Drugu polovinu mjeseca marta u Zeničkom pozorištu će obilježiti i 24. međunarodna kulturna manifestacija „Zeničko proljeće“ 2019. u okviru koje će 23. marta na Velikoj sceni biti izvedena i premijerna izvedba predstave „Ljudožderka“ prema dramskom tekstu mlade bosanskohercegovačke autorice Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije. Prva reprizna izvedba ove predstave je planirana za 28. mart. Na samom kraju mjeseca, Bosansko narodno pozorište Zenica će uzeti učešće na 17. festivalu Teatra Kabare Tuzla, 29. marta sa predstavom „Pink Moon“ prema tekstu Darija Bevande i u režiji Saše Peševskog, te sa predstavom „Hannah i Hanna“ u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a i u režiji Miroljuba Mijatovića.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica