42 godine postojanja i rada Mašinskog fakulteta u Zenici

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici svečano je obilježio 42 godine plodnog rada.

Bilo je ovom prilikom govora o njegovim počecima i razvoju, kao i novim projektima, te su promovisana nova dva odsjeka, koji će biti na raspolaganju budućim studentima u aktuelnoj akademskoj godini.

Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici počeo je s radom davne 77. godine. Mašinski odsjek osnovan pri Metalurškom fakultetu već je iškolovao tri generacije studenata, među njima i vlastite osnivače.

“Da je zenički Mašinski fakultet brend potvrđuje i učešće brojnih eminintnih profesora u njegovom razvoju, kao i plodna karijera stručnjaka, školovanih u Zenici. Orijentacija Univerziteta u Zenici i dalje je primarno usmjerena ka razvoju tehničkih nauka”, – kazao je rektor, profesor Damir Kukić.

U protekle 42 plodne godine, na Mašinskom fakultetu je studiralo oko 7.800 studenata, a zvanja je steklo njih 1.500. “Ovakav odnos upisanih naspram diplomiranih studenata potvrđuje da se ovdje prvenstveno cijeni kvalitet”, – ističe dekan Mašinskog fakulteta, profesor Fuad Hadžikadunić.

Budućnost zeničkog Mašinstva su razvojni projekti, oni koji sretno uvezuju savremeno visoko obrazovanje, nauku i privredni razvoj, dodaje Hadžikadunić, podsjećajući da će od ove akademske godine, pored pet postojećih, na raspolaganju studentima biti dva nova atraktivna odsjeka: Inžinjerska i poslovna informatika i Dizajn i tehnologije u drvopreradi.

Na Mašinskom fakultetu promovisane su danas aktivnosti na projektu ‘EE rekonstrukcija’ na dijelu objekata Mašinskog fakulteta, kao i završetak projekta “Razvoj inovativnog procesa edukacije i umrežavanja u oblasti drvoprerade u Srednjoj Bosni”, u okviru EU ProLocal programa, implementiranog od GIZ GmbH. (Sanja Stević)