U akciji “Zlatni karat” oduzeto preko 60 kilograma nakita

Ilustracija

U okviru operativne akcije kodnog naziva „Zlatni karat“, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili su i privremeno oduzeli oko 50 kg nakita koji svojim izgledom asocira na zlato i oko 13 kg nakita koji svojim izgledom asocira na srebro, ukupne preliminarne vrijednosti oko 3,5 miliona KM.

Privremeno je oduzeto oko 2.000 komada raznog nakita koji svojim izgledom asocira na zlato, zatim oko 60.000 KM i oko 40.000 eura, te 17 mobilnih telefona, šest pištolja, više pečata i dokumentacije.

Realizacija operativne akcije „Zlatni karat“ počela je 6. marta. Do sada je su policijski službenici SIPA-e uhapsili 30 osoba, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje više krivičnih djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Akcija se izvodi na 56 lokacija širom Bosne i Hercegovine: Sarajeva, Tuzle, Gračanice, Živinica, Tešnja, Maglaja, Cazina, Bihaća, Konjica i Kladnja. Operativna akcija „Zlatni karat“ koja se realizuje po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, odnosi na krivična djela organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelima krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje nova, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova, iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji s drugim osobama, s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi vršila krijumčarenje i nedozvoljeno rasturanje neocarinjene robe, tačnije predmeta od zlata i srebra.

Pretresi pravnih lica nastavljaju se i danas, te se očekuje otkrivanje i privremeno oduzimanje dodatnih količina krijumčarenog nakita, nakita bez porijekla i nepropisno obilježenog nakita.

Zahvaljujemo se Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, entitetskim i kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, te Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine na pruženoj pomoći prilikom realizacije te akcije, saopćeno je iz SIPA-e.