Javna tribina Naše stranke: Stop izgradnji hidroelektrana

Naša stranka Zenica priredila je večeras Javnu tribinu s temom „Stop izgradnji hidroelektrana“.

Gosti predavači bili su parlamentarka Naše stranke, Nasiha Pozder, zenički eko aktivista Akif Smajlović i predstavnice Žena Kruščice Maida Bilal i Tahira Tibold.

„To što je Bosna i Hercegovina usvojila okvirnu energetsku strategiju u kojoj je zadržala staru paradigmu iskoristivosti fosilnih goriva, što prostorni plan države ne postoji, dakle ni jasna strategija i vizija razvoja, omogućilo je da se i hidroelektrane grade na najčudnijim mjestima, zaštićenim područjima, mrestilištima i slično. Ni sami nismo svjesni šta činimo svom okolišu. Potrebna nam je sinergija politike, građana i struke u zaštiti okoliša“, – poručila je Nasiha Pozder.

„Nakon što je na primjeru Vranduka postalo jasno koliko izgradnja hidroelektrane može naštetiti okolini, sada govorimo o najavljenoj izgradnji HE Janjići na rijeci Bosni. Ukoliko bi do toga došlo, na ovom području stvorilo bi se jezero onečišćene vode, koje bi uništilo slapove i ugrozilo biljni i životinjski svijet, privuklo komarce, koji bi možda donijeli i virus Zapadnog Nila na ove prostore“, – upozorava zenički ekolog, Akif Smajlovičć, koji godinama zagovara borbu protiv izgradnje hidrocentrala na rijekama u Bosni i Hercegovini.

Predstavnice Udruženja Žene Kruščice, koje su i same učestvovale u protestima protiv izgradnje hidrocentrale u svom naselju i tako zaštitile prirodne ljepote ovih krajeva, poručuju da svijest o potrebi borbe i aktivnost na zaštiti prirode treba krenuti iz mjesnih zajednica, naselja u kojima ljudi žive i činjenice da je dostupnost vode za piće jedno od temeljnih ljudskih prava.

U BiH je trenutno u pogonu 81 hidroelektrana. Od tog broja je 65 malih hidroelektrana (< 10 MW), a 16 velikih (> 10 MW). Pored toga, potpisane su koncesije i započet proces traženja dozvole za izgradnju još 186 hidroelektrana. Tome treba dodati i da BiH nema potrebu za dodatnim izvorima električne energije, a izgradnja alternativnih pogona poput vjetro ili solarnih elektrana tek je u povojima. (S.Stević)