Hoće li diplome univerziteta iz BiH prestati vrijediti u zemljama EU?

„Informacije koje su se ovih dana pojavile u nekim medijima, o mogućnosti da zbog neprovedenog postupka reakreditacije, diplome nekoliko bh. univerziteta prestanu vrijediti u zemljama Evropske Unije, jednostavno nisu tačne“, – izjavio je za zenicainfo.ba, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Zenici, profesor Malik Čabaravdić.

Ono na što je upozorila Evropska komisija i što realno stoji je da bi ti univerziteti, ukoliko ne pribave reakreditaciju do 31. marta, mogli izgubiti šansu da iskoriste fondove najznačajnijih evropskih akademskih programa, dostupnih i u Bosni i Hercegovini.

„Gubitak pristupa programu Erasmus Plus bila bi velika šteta, naročito s obzirom da bi sa prelaskom Srbije među programske zemlje, dio transfera iz programa Erasmus Plus bio preusmjeren prema bosansko-hercegovačkim i univerzitetima iz drugih zemalja Zapadnog Balkana, što bi nam pružilo izuzetnu priliku za jačanje naših strukturalnih kapaciteta i kvalitetno pripremanje za dobijanje statusa partnerske zemlje“, – dodaje ECTS univerzitetski koordinator i viši asistent na Univerzitetu u Zenici, Mirza Oruč.

U Rektoratu se nadaju da će rad Agencije za visoko obrazovanje i osiguranje kvaliteta do tog perioda biti deblokiran, s obzirom da je zahtjev Univerziteta u Zenici za akreditacijom ovoj instituciji dostavljen prije punih godinu dana. (S.Stević)