Trojica Zeničana brane čast BiH

Od 1. do 3. marta u Glasgowu će se održati dvoransko Evropsko prvenstvo u atletici. Našu zemlju će predstavljati tri takmičara. Bacač kugle Mesud Pezer, te u utrci na 800 metara Amel Tuka i Abedin Mujezinović.

Malobrojna ekspedicija jutros je otputovala u Škotsku.

Mesud Pezer je uoči ovog prvenstva istakao da se nalazi u dobroj formi što je potvrdio nedavno u Beogradu kada je kuglu bacio 20,99 metara.

Mesud Pezer

Ovaj rezultat mi je dao dosta samopouzdanja i nadam se da ću isto tako daleko bacati u Glasgowu. Prvo trebam proći kvalifikacije, a onda ću razmišljati o medalji. Konkurencija je veoma jaka, ali dat ću sve od sebe da što bolje predstavim svoju zemlju, kazao je Pezer.

Amel Tuka je istakao da mu je žao što samo njih trojica idu na Evropsko prvenstvo.

Dosadašnjim dijelom sam jako zadovoljan, pripreme sam odradio jako dobro. Najvažnije je da sam zdrav i da ne osjećam nikakve bolove, kazao je Tuka.

Amel Tuka

Tri utrke u tri dana od čega će prve dvije biti u manjem razmaku od 24 sata bit će poteškoća svim trkačima smatra Tuka.

Neću da se opterećujem plasmanom i rezultatima, naravno da imam želju da dođem u finale, ali ukoliko se to ne desi neću sebi dozvoliti da žalim zbog nečeg, jer znam da će se ovo što radim odraziti tek na ljetnom dijelu sezone. Volim se takmičiti tako da će mi to dati samo dodatno iskustvo, poručio je Amel.

Naš treći predstavnik Abedin Mujezinović koji je debitant na ovom takmičenju ima dosta skromnija očekivanja od Amela, ali sigurno da neće propustiti priliku, ukoliko se ona naravno ukaže da napravi zapažen rezultat.

Abedin Mujezinović

Ovo je moje prvo Evropsko prvenstvo u dvorani, jaka je konkurencija i bio bih zadovoljan i samim polufinalom, odnosno da prođem kvalifikacije, kazao je Mujezinović.

Pezer će u petak ujutro nastupiti u kvalifikacijama, a popodne je na rasporedu finale. Što se utrke na 800 metara tiče, kvalifikacije su u petak, polufinale je u subotu, a finale u nedjelju.  (N. Glibo)