INZ I MUP ZDK: Projekat preventivnog podizanja sigurnosti u školama

Zenicainfo.ba

Projekat preventivnog podizanja sigurnosti u školama, pokrenut je u februaru, a u realizaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

Plan je da u svakoj školi na području Kantona budu održane interaktivne radionice, na kojima će razgovarati ovlašteni i obučeni službenici Uprave policije i timovi Službe za školsku higijenu Instituta. Radionice su bazirane na tekstu pozorišne  predstave „Kamenje“, u koju je uključeno i Bosansko narodno pozorište Zenica.

Na radionicama učestvuju po dva učenika iz svakog odjeljenja starijih razreda osnovnih škola. Učesnici su podijeljeni u grupe, u jednoj od grupa se govori o preuzimanju odgovornosti djece za svoje postupke, druga grupa radi na vještinama prve pomoći, dok treća grupa radi na temu “suđenja” ove radionice.

“Nakon istraživanja i nekoliko različitih okruglih stolova, na kojima su učestvovali Institut za zdravlje i sigurnost hrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK,  shvatili smo da s djecom nije nikada viška razgovarati o ovakvim temama, te je to kod nas nažalost i potrebno”, kazao je Nino Hasanica, stručni saradnik za Školsku higijenu INZ.

“U ovim našim aktivnostima u okviru ovog projekta akcent je stavljen na povećanje sigurnosti djece u školama, odnosno na prevenciju nedozvoljenih i nezakonitih ponašanja koja na bilo koji način mogu ugroziti sigurnost djece u školama”, kazala je Aldina Alić, glasnogovornica MUP-a ZDK.

U narednom periodu, radionice će vjerovatno biti proširene i na učenike srednjih škola. (Delila Suljić)

Zenicainfo.ba
Zenicainfo.ba
Zenicainfo.ba
Zenicainfo.ba
Zenicainfo.ba