Josip Dujmović: Radio je bio moj privatni i profesionalni život i moja ljubav

Josip Dujmović

Danas je Svjetski dan Radija. U ovoj godini Radio Zenica obilježava pola vijeka svog postojanja što je čini jednom od najdugovječnijih u našoj zemlji. Ovaj datum bio je povod za razgovor sa jednim od veterana naše radio kuće koji je i dalje vrlo aktivan.

Josip Dujmović jedan je od novinara i voditelja koji su obilježili sedamdesete i osamdeste godine u programu Radio Zenice. Bio je svojevrsna medijska zvijezda. U odnosu na taj period, kaže Dujmović, ja sam subjektivan.

“Radio je bio moj privatni i profesionalni život i moja ljubav. Vrijeme, međutim donosi nove navike i tehnologije. Internet i društvene mreže preuzimaju primat. Međutim, bez obzira na svu moju subjektivnost, siguran sam da će radio ostati najdugovječniji medij”, ističe Dujmović.

Uprkos sve široj zastupljenosti novih tehnologija, Josip Dujmović smatra da radio kao medij zapravo nije prošao kroz sudbonosnu krizu i da se i dalje sluša. Muzički noviteti, kao nekada, nisu više prioritet. S druge strane, kada vam treba brza informacija radio je i dalje neprikosnoven. Radio je, kaže nam Josip Dujmović, diskretan i intiman. On može biti dekor u vašoj dnevnoj sobi, nezamjenljiv tokom vožnje; vaš bliski nenametljivi prijatelj.

“Novac danas sve određuje. Radio stanice se otvaraju i, vrlo često, ekspresno gase. U centru svega je ipak čovjek”, kaže Dujmović.

“Možete imati najbolju tehniku i zvuk, ali ako nemate one koji će vam uvjerljivo i prepoznatljivo prezentirati sadržaje koje nudite,nemate ništa,” ističe naš sagovornik. (D.T.)