Maketarstvo – vrlo skup hobi koji postaje sve popularniji u BiH i regiji

Strast, ljubav, posao, ili hobi. Makerstvo je u svijetu bogatih prestiž, pa se još sjećamo kako je maketa, odnosno pozlaćena izgračka Lamboghinija prije koju godinu bila skuplja od samog automobila, a za tu igračku izdvajalo se i do 5 miliona evra.

U Bosni i Hercegovini maketarstvo je hobi, a šta sve znaju i mogu umanjeno napraviti entuzijasti iz regiona, prikazano je na izložni u Banjaluci.

Trabakul sa Jadrana, nekada teretni brod , sada atrakcija. Američki Misisipi, riječni brod na kojem su kauboji kockali, ili španski St.Filipe iz 1690., na sedmoj izložbi maketa u Banjaluci posjetioci su moglli vidjeti i plovilo italijanske mornarice “Ameriga Vespucija”, a pažnju je među titanima privukla i šarmantna dunavska čiklja.

Sve ih je napravio Dragoljub Savanović iz Vukovara.

“To su makete postojećih brodova, koji su nekada plovili, ili i sada plove. Nabavim makete preko interneta i sve ručno radim, za San Filipe su bile potrebne dvije godine, svaki dan sedam do osam sati”, kazao nam je.

N1: Koliko bi koštao kada biste ga prodavali?

“12.000 evra za ove ovdje uslove, ali Šveđanima i sjevernim zemljama bi to bila puno veća cijena. Jer podijelite 12.000 na dvije godine po mjesec dana, šta bi dobili?”, ocijenio je.

Hobi i velika ljubav u kojoj je preciznost najbitnija. Tako maketarstvo opisuju oni koji se njim bave. Banjalučki maketarski klub Kastel bilježi zapažene rezultate i u regionu.

“Nismo više tako nisko na toj ljestvici maketarstva, sada smo već prepoznatljivi po kvalitetu, radovima, medaljama”, rekao nam je Slobodan Lajić iz Maketarskog kluba Kastel Banjaluka.

N1: Koja je specifična, najmanja izložena maketa?

“Najmanja maketa izložena je maketa aviona 1:144, mig 21, izrađena do maksimalne preciznosti, do detalja,najveće su tenkovi 1:35, ili brodovi, jedrennjaci koje je kolega iz Vukovara radio”.

Vještina i umjetnost stvaranja minijaturnih realističnih replika orginalnih predmeta, privukla je mnoge posjetioce u banjalučki Staklenac.

Makete vojnih vozila, aviona i tenkova iz različitih istorijskih epoha, ali i svemirske letjelice, diorame i vinjete posebno su zanimale djecu.

“Ove godine nisam uspio ništa novo da realizujem, pa sa došao da vidim šta kolege rade. Ja pravim transformerse, transformišuće skulpture od plastike, u maloj skali 3, ¾ inča, oko 10-ak centimetara. To su transformersi iz prvog crtanog filma iz serijala kada sam ja bio mali, iz 80-ih”, kazao je Srđan Dimić, umjetnik iz Zemuna.

Organizator izložbe, maketarski klub „Kastel“ ugostio je maketare iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

N1 BiH