Predstava “Pink Moon” biće izvedena u sklopu festivala “Sarajevska zima” 2019.

Nova predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica „Pink Moon“, prema tekstu mladog bh. autora Darija Bevande i u režiji  Saše Peševskog, koja je svoju premijernu izvedbu imala u januaru ove godine, bit će izvedna u petak, 8. februara u 20 sati u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru pozorišnog programa 35. internacionalnog festivala „Sarajevska zima“ 2019.

Prema riječima autora teksta Darija Bevande, ,,’Ružičasti mjesec’ je postapokaliptično-apokaliptična antiutopijska priča epskih proporcija, smještena unutar kafkijanskog sistema koji melje posljednje ostatke ljudskog roda. Žanrovski, to je postdramska rock opera s elementima psihodeličnog westerna, piratske pustolovine, trash horrora, space opere i gomilom pop-kulturalnih referenci. Također, to je i hronika raspada prosječne patrijarhalne porodice kasnog socijalizma i društveno angažovana priča o generaciji u potrazi za alternativnim načinom života u postratnom tranzicijskom društvu. A možda nije ništa od toga, nego samo intimna priča koja se odvija između četiri zida jednog stana u kojoj četiri lika tokom jedne večeri na teži način dolaze do kolektivne katarze.”

Pored rediteljskog angažmana, Saša Peševski je bio zadužen i za kostimografiju i idejno rješenje scenografije koju je realizirao zajednički sa scenografom Mensurom Begičevićem, a uloge u predstavi su povjerene glumcima Adisu Mehanoviću, Zlatanu Školjiću i Benjaminu Bajramoviću, kao i mladoj glumici Dini Mušanović.

U narednom periodu, Bosansko narodno pozorište Zenica počinje sa radom na novoj predstavi, prema dramskom tekstu „Ljudožderka” autorice Lejle Kalamujić i u režiji Lajle Kaikčije, čija premijerna izvedba se očekuje na Velikoj sceni zeničkog BNP-a, krajem mjeseca marta.

BNP