Bivšim radnicima Željezare još uvijek nisu uplaćena sredstva za uvezivanje staža

Bivši radnici Željezare Zenica, koji su stekli uslove za penzionisanje, ponovo su organizovali protesno okupljanje ispred zgrade direkcije, jer federalna Vlada i pored brojnih obećanja još uvijek nije uplatila sredstva za uvezivanje staža za 51 radnika ovog nekadašnjeg privrednog giganta.

Zahtjevi radnika i sindikata Željezare Zenica federalna Vlada ignoriše od prošle godine kada je izvršena uplata zaostalih plata i otpremnina. Predsjednik sindikata, Avdija Halilović, kaže da su sva nastojanja da se obezbijede sredstva za uvezivanje radnog staža 51 radnika ostala samo  prazna obećanja.

U međuvremenu je održana 15. sjednica federalne Vlade, a obećana sredstva nisu uplaćena. S druge strane, kaže Halilović, federalna Vlada je uplatila više od 12 miliona konvertibilnih maraka za uvezivanje staža radnicima u preduzećima u privatnom vlasništvu, dok Željezara Zenica sa stopostotnim vlasništvom države još uvijek nije došla na red.

U sindikatu podsjećaju da su nakon prodaje dijela imovine Željezare Zenica, sa 31. januarom ove godine uplaćena sredstva za uvezivanje radnog staža za 11 radnika, što znači da još 51 radnik nema pravo na penziju.

U sindikatu ističu da im je dosta obećanja, te da će ukoliko ovaj problem uskoro ne bude riješen, biti primorani poduzeti radikalne mjere. (R.Š.)