Zeničanka Ilma Valentić dio međunarodnog orkestra najboljih mladih evropskih muzičara

Mlada violinistica iz Zenice, Ilma Valentić, gostujući u programu TV Zenica i emisiji “Popodne s Vama”, otkrila nam je kako je to biti dio velikog i uglednog “European Spirit of Youth Orchester”, čiji je Ilma član od septembra prošle godine.

Ilma je učenica Srednje muzičke škole u Zenici i pohađa odsjek za muzičara općeg smjera i instrumentalni odsjek – volina. Njen talenat prepoznali su članovi uglednog orkestra „European Spirit of Youth Orchester“, te je na poziv priznatog dirigenta, maestra Igora Kureta, osnivača ESYO-a, pridružila se ovoj odabranoj grupi talentovanih muzičara.

ESYO je jedan od najprestižnijih svjetskih orkestara. Okuplja mlade muzičare, u sastavu ih je 140, koji nastupaju pod vodstvom najboljih stručnjaka, a uključivanje u ovaj orkestar je idealna prilika za sve njih, posebno za one koji se u budućnosti žele profesionalno baviti ozbiljnom muzikom.

Ilma je do sada svirala i na mnogim takmičenjima i koncertima, te osvojila brojne nagrade. Ističe da joj je svaka posebna, ali kao najdražu izdvaja prvu osvojenu solističku nagradu na muzičkom festivalu „Primavera“ u Bijeljini.

„Imala sam čast raditi sa brojnim izuzetnim muzičarima, ali bih izdvojila dirigenta Evropskog orkestra mladih koji nesebično dijeli svoje znanje sa nama mladima, od kojeg sam i sama mnogo naučila. Moram priznati i da mi je članstvo u orkestru otvorilo mnogo opcija što se tiče mog daljnjeg školovanja i muzičke karijere. Naravno, ništa ne bi bilo moguće bez moje porodice, koja je ponosna na mene i oduvijek me podržava u svemu“, – kazala je Ilma, dodavši da violina kao instrument zahtjeva stalan proces vježbanja, i do sedam sati dnevno, ali ukoliko ste zaljubljenik u klasičnu muziku, onda vam to ne predstavlja napor, već zadovoljstvo.

„Imam plan da školovanje nastavim u inostranstvu, i zaista se nadam da će mi se ta želja ostvariti. Uslovi su mnogo bolji, i mnogo više se cijeni ova vrsta muzike“, – kazala je mlada Zeničanka.

Ilma je na kraju razgovora poručila mladim ljudima da vjeruju i rade na sebi, te da se trud i rad isplate, i sigurno vode do uspjeha. (N.Mustafić)

Razgovor sa Ilmom u okviru emisije Popodne sa Vama pogledajte na linku: https://www.youtube.com/watch?v=mwKnr7CxjDU&list=PLEdKoeNUlcmPwPYZSR0NN1Qw7dlif3v09&index=1&fbclid=IwAR017ieU3H5c_SYZUmt_DkQRVzn2tKa6mKpnQB8_cpgkdin4MGu6u9EgQe8