Za najkritičnije lokacije organizovano alternativno snadbijevanje vodom

Obilne kišne padavine i pokretanje klizišta uzrokovalo je oštećenje jednog broja mjesnih vodovoda, zbog čega se sumnja u ispravnost vode za piće.

Na terenu se nalaze ekipe higijensko-epidemiološke službe, dok u štabu Civilne zaštite grada Zenica napominju da je tokom dana za najkritičnije lokacije organizovano alternativno snabdijevanje vodom.

Načelnik Službe za zdravstvenu ekologiju i higijenu, pri Institutu za zdravlje i sigurnost hrane, dr. Smail Durmišević, ističe da su vremenske nepogode stvorile rizičnu situaciju, tim prije kada se zna u kakvom su stanju lokalni vodovodi.

“Najbitnije je preventivno djelovati”, kaže doktor Durmišević, drugim riječima ukoliko postoji i najmanja sumnja da voda za nije piće, o tome treba obavijestiti nadležne službe, a vodu ne konzumirati.

Ukoliko je voda zamućena ili ima miris, kaže, mora se obavezno prokuhati u trajanju od 15 minuta. Normalizacija stanja, kaže, može se očekivati u narednih nekoliko dana, a preporuka je da se prije puštanja u upotrebu mjesnih vodovoda izvrši analiza vode.

Inače, Štab Civilne zaštite grada Zenica donio je odluku da se za najkritičnije lokacije obezbijedi alternativno snabdijevanje vodom. (R. Šabanović)