Vanredna situacija u Zenici, Kaknju, Busovači i Kiseljaku

Vanredna situacija usljed velikih padavina, naglog topljenja snijega i izlivanja rijeka proglašena je za područja tri opštine – Kakanj, Busovača i Kiseljak i za grad Zenica, kazala je za N1 Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave Civilne zaštite.

Na području Srednjobosanskog kantona u više opština došlo je do izljevanja rijeka usljed čega je došlo do plavljenja kuća, dvorišta i poljoprivrednih površina zbog začepljenih odvodnih kanala u većini mjesta, te je došlo do izljevanja odvodnih voda na prometnice.

Također, na području SBK zbog naglog topljenja snijega i padalina (kiše) i površinskih voda došlo je do klizišta. U mjestu Podgradina, opština Vitez, pojavilo se klizište kod gradskog bazena pitke vode zbog čega je obustavljena isporuke vode na području grada Vitez.

U mjestu Turići-Vlahović opština Travnik došlo je do klizišta zemlje i kamenja na prometnicu gdje je na toj lokaciji obustavljen promet. U mjestu Bjelo Buče pojavila su tri klizišta.

U opštini Novi Travnik došlo je do pucanja glavne vodovodne cijevi pitke vode za grad tako da je obustavljena distribucije vode u cijelom gradu. Otežane putne komunikacije na više mjesta. Do izljevanje vode došlo je u mjesnim zajednicama Bučići, Stojkovići, Rankovići, Nević Polje, Trenica, Kasapovići, Margetići i Šenkovići.

Vanredno stanje od prirodne nesreće proglašeno je i na cijelom prostoru opštine Busovača.

Na putnom pravcu Busovača-Kiseljak obustavljen je promet za sva vozila na više mjesta zbog izljevanja površinske vode. Ugrožena su područja u mjesnim zajednicama Gromiljak, Jehovac, Rauševac, Brestovsko, Bilalovac te Potkraj. Ekipe civilne zaštite su na terenu i poduzimaju potrebne radnje.

Kovač je istakla kako, na sreću, do sada niko od mještana u ovim područjima nije ugrožen jer su pripadnici civilne zaštite pravovremenim intervencijama spriječili da dođe do neželjenih scenarija.

U jednom naselju u opštini Busovača izvršena je evakuacija lokalnog stanovništva koje su pripadnici FCUZ-a u čamcima prebacivali sa jedne na drugu obalu.

izvor: N1 BiH