Trakić: Očekujemo retroaktivno povećanje penzija nakon usvajanja budžeta

Nalog za obradu penzija za januar je potpisan i penzije će biti isplaćene 5. febrauara na razini iznosa utvrđenih iz decembra 2018. godine, potvrdili su nam iz Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Oko 60.000 penzionera u ovom kantonu proteklih dana bilo je zbrinuto najavama da je upitna isplata januarskih penzija, a sve zbog neusvajanja budžeta Federacije za 2019.godinu. Ipak, na radost svih penzionera petog februara bit će isplata.

„Kako mi volimo reći, ono što treba biti redovno sada ispada vijest. Isplata će biti petog februara, ali ono što moramo kazati na žalost neće biti uvećanja, i nadamo se kada budžet bude usvojen da će retroaktivno biti povećanje“, – kaže Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Delegati iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uputili su zahtjev da u roku od 14 dana, predsjedavajuća Lidija Bradara, sazove vanrednu sjednicu federalnog organa zakonodavne vlasti, a na kojoj bi razmatrali budžet za 2019. godinu. Po njenom mišljenju to bi trebao uraditi novi saziv Doma. Nadamo se da će jednom naši političari shvatiti da su tu zbog naroda i da će početi raditi u njihovom interesu. Također, nadamo se da će shvatiti šta penzionerima znači tih 348 maraka, od kojih trebaju preživjeti mjesec dana.(N.Glibo)