Test krvi potencijalno može otkriti Alzheimerovu bolest 16 godina prije prvih simptoma

Tokom ove studije istraživači su pratili promjene u nivou proteina nazvanog NfL u krvi i kičmenoj tečnosti pacijenata. Ovaj protein pojavljuje se unutar neurona, a prema rezultatima ovog istraživanja povećanje nivoa proteina moglo bi biti rani znak Alzheimerove bolesti.

“NfL je marker u krvi koji ukazuje na gubitak nervnih stanica u mozgu. Razvijanjem NfL-a oštećenje mozga je veće”, rekao je Mathias Jucker, koautor studije koja je objavljena u stručnom časopisu Nature Medicine.

Trenutno ne postoji način da se uspori ili u potpunosti izliječi Alzheimerova bolest, no Jucker ističe da će ovo istraživanje biti veoma važna za kliničke studije. Nada se da će novi test krvi omogućiti istraživačima da prate učinkovitost novih tretmana prije nego ljudi počnu osjećati simptome Alzheimerove bolesti.

“Alzheimerova bolest počinje barem deset, a možda čak i dvadeset godina prije nego se pojave prvi simptomi. Mnoge promjene u mozgu prethode simptomima bolesti, a jedna od tih promjena je i akumulacija NfL-a u krvi”, naglasio je Jucker.

Istraživači su tokom ove studije su pomoću testa krvi mjerili stopu promjene NfL-a kod 405 osoba širom svijeta koji su u u dominantno naslijeđenoj Alzheimerovoj mreži (DIAN). Kroz uzorke krvi mjerili su nivo NfL-a i radili kognitivne testove pacijentima svake dvije i po godine tokom posljednjim sedam godina. Pacijenti koji su predodređeni da razviju Alzheimerovu bolest, njih 243, imali su povećan nivo NfL-a u krvi u odnosu na kontrolnu grupu koja se sastojala od 162 pacijenta. Studija je u toku, a do sada je 13 učesnika razvilo Alzheimerovu bolest.

Jucker podsjeća da su i prethodne studije nagovjestile da bi NfL mogao biti koristan marker za progresiju Alzheimerove bolesti.

Klix.ba