ZDK: Nakon SBB-a podršku koaliciji uskratila i Stranka za BiH

Blok od sedam političkih stranaka u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je do danas imao 21 mandat, ostao je na 17 potpisa, nakon što su se u protekla 4 dana dva politička subjekta povukla iz koalicije.

Na današnjem novom sastanku predstavnika ove koalicije je konstatovano, da je nakon SBB-a u prošli petak, podršku bloku tokom vikenda  uskratila i Stranka za BiH.

„Pokušat ćemo skupiti 18 potpisa, a ako u tome ne uspijemo, ova se priča završava“, – izjavio je Mehmed Bradarić, kandidat SDP-a za mandatara.

Potpredsjednik Nezavisnog bloka, Fuad Kasumović, koji je među prvima napustio sastanak, je ponovio da je ovaj politički subjekt uzeo ono što niko nije htio, resore finansija, poljoprivrede i zdravstva.

„Nezavisni blok je čvrstog stava, mi ne idemo sa SDA, ili će ova priča uspjeti ili smo mi dio opozicije, treća varijanta na postoji“, – kazao je Kasumović.

Ramo Isak iz A-SDA je ukazao da u ZDK više ne postoji parlamentarna većina.

„Mogu da kažem da A-SDA do sada nije ni sa kime razgovarala osim sa ovim blokom, ni zvanično ni nezvanično, a od danas ćemo vidjeti, ne mogu ništa reći unaprijed“.

Šef pregovaračkog tima SDP-a Senaid Begić je izjavio da nema informaciju o mogućem koaliranju ove partije i SDA, te za sutra najavio sjednicu Predsjedništva SDP-a čiji je član.

Blok od 7 političkih subjekata u ZDK u dosadašnjim pregovorima činili su SDP, Nezavisni blok, DF, SBB, A-SDA, Naša stranka i Stranka za BiH.(Š.Babić)