VIDEO: Bračni par Kraković ostat će bez kuće u kojoj živi skoro 40 godina

Bračni par Rukija i Omer Kraković  još od aprila 1981. godine žive u kući, koju su na korištenje dobili od Rudnika mrkog uglja, u kojem su oboje radili, stekavši tu i penziju.

Bez obzira na to i papire koje imaju, već godinama bezuspješno pokušavaju otkupiti tu kuću, zbog čega su se obratili i u našu redakciju, predočivši svoj problem.

“Za ovaj stan imamo rješenje i ugovor za korištenje , ali godinama ga pokušavamo otkupiti i ne uspijevamo, odemo u Rudnik, oni nas šalju u Općinu, a iz Općine nazad u Rudnik”, – kaže Rukija Kraković, navodeći da stan žele otkupiti i imati ga, jer suprug Omer je ratni vojni invalid bez noge, bolest je tu, a i starost ide.

Međutim u dopisu od zeničkog Rudnika saznajemo da je navedeni objekat uvršten u Program rušenja neuslovnih objekata još za period od 1986. do 1990.godine.

Kako do toga nije došlo Rudnik je, navode dalje u svom odgovoru, u dva navrata tokom 2016. godine zatražio od Grada Zenice pismeno očitovanje o statusu ovog objekta, uz prijedlog za poništenje naprijed navedenih odluka, koje su shodno Zakonu o prodaji stanova bile i razlog odbijanja zahtjeva za otkup.

Međutim, Grad Zenica je očitovanjem od 12.juna, 2017. godine, uz mišljenje nadležnih službi, uputio odgovor da je uviđajem na licu mjesta, uvidom u katastarske čestice,  te važeću plansku dokumentaciju „Trg rudara“, utvrđeno da je stambeni objekat, koji koristi porodica Kraković, planiran za rušenje, navodi se u odgovoru zeničkog Rudnika. (V.Jovanović)

ZENICAINFO 17.01.

Bračni par Kraković ostat će bez kuće u kojoj žive skoro 30 godina

Gepostet von Zenicainfo.ba am Donnerstag, 17. Januar 2019