Bivši radnici GD “Gradnja” u stečaju ne mogu ostvariti pravo na penziju

Zbog neuvezanog radnog staža nekoliko radnika zeničkog Građevinskog društva „Gradnja“ koje je stečaju , ne mogu ostvariti svoju penziju, a u nizu pokušaja da taj problem riješe, neki od njih obratili su se danas i našoj redakciji, kako bi ukazali na situaciju u kojoj se nalaze.

Zeničko građevinsko društvo Gradnja u stečaju je od 31. jula 2016. godine, a nekoliko njegovih bivših radnika, od tada na birou,  još ne mogu ostvariti penziju zbog neuvezanog radnog staža za period duži od 5 i po godina.

„Nas sedam, osam pokušava da ostvari svoja prava, a u najgoroj situaciji smo moj kolega Čoloman i ja, zbog čega smo predali zahtjev Poreznoj upravi“, – kaže nam Edin Zukan, bivši radnik GD „Gradnje“ Zenica

Zahtjev se odnosio na provjeru uplate doprinosa za našeg sagovornika i njegovog kolegu Čolomana, a u odgovoru kojeg su dobili krajem prošle godine, između ostalog se navodi da je stečajni postupak još u toku na Općinskom sudu Zenica, te da još nije okončan postupak rasknjiženja odnosno uvezivanja uplata izvršenih tokom stečajnog postupka po Prijavi Kantonalnog poreznog ureda. Stoga ni oni, kako piše u tom dopisu, nisu bili u mogućnosti utvrditi da li su za navedene radnike uplaćeni kompletni doprinosi sa danom odjave osiguranja, a iz razloga što se stečajni upravnik nije pridržavao utvrđenog redoslijeda izmirenja obaveza po prijavi potraživanja, niti je ispravno navodio porezni period uplate, tvrdi Zukan.

Tokom dana pokušali smo kontaktirati i stečajnog upravnika bivšeg preduzeća GD Gradnja, kako bismo i od njega saznali dokle se došlo sa stečajem ovog preduzeća te da li njegovi bivši radnici mogu očekivati rješenje svog problema, ali na naše telefonske pozive niko se nije javljao.(V.Jovanović)