Drljević: Mi smo na ovaj zulum osuđeni!

foto: NAP

Možemo reći da pritisak na naše zdravlje ne jenjava svih ovih godina! Sve se više govori o provođenju ekoloških projekata, koji  treba da dovedu kvalitet zraka u zakonom predviđene okvire, ali to se ne dešava, ukazao je, odgovarajući na pitanje o uticaju visokih koncetracija zagađujućih materija u zraku na zdravlje ljudi, primarijus doktor Harun Drljević, dugogodišnji aktivista zeničkog Eko foruma.

Uticaj finih čestica, PM 2,5 i 1, kojih ima enormno puno je katastrofalan. U evropskoj literaturi te čestice zovu tihim ubicama. Gradonačelnici pojedinih gradova Evrope, u kojima koncentracije ovih čestica prelaze zakonom propisane granice, plaćaju novčanu kaznu, ne grad nego gradonačelnici.

Poodavno je dokazano da sitne čestice mogu bez problema da prođu kroz našu plućnu membranu, uđu u krvotok i djeluju dvostruko: fizički, miješajući se sa proteinima i bjelančevinama u krvi, pa je skoro jedna trećina infarkta miokarda, koje pripisujemo arteriosklerozi i bolestima srca, zapravo rezultat zagađenja. Još je gori njihov hemijski uticaj, s obzirom da se u ovim česticama nalaze polutanti, tipa organskih otrova, koji se deponuju unutar organizma i polako ali sigurno izazivaju štetu, dovodeći do degenerativnih i malignih oboljenja. I to je dokazano. Prema tome, ništa nije nedokazano niti novo.

Mi znamo da su fina prašina, benzol, štetni za naše zdravlje. Sada možemo govoriti o obimu te štete. Ali ono što je pogubnije je činjenica da se ovo ponavlja iz godine u godinu i da je sve gore. Naš je organizam bez prestanka izložen zagađenju. I to ćemo sigurno skupo i debelo platiti svojim zdravstvenim biltenom i već plaćamo, ističe dr Drljević, posebno upozorivši na opasnosti kojima su izložene određene subpopulacije stanovništa Zenice.

To su mala djeca, koja nemaju zreo obrambeni mehanizam, starije osobe, koje imaju oštećen imunološki sistem zbog životne dobi, zatim osobe koje već imaju imuno-deficitarna oboljenja, a četvrta grupa su trudnice. Dokazano je da pojedini organski polutanti, tipa benzola, bez problema prolaze kroz plancentarnu barijeru i imaju interakciju sa DNK. Šta to znači ja vam to ne smijem reći, ja se naježim kad to čujem…

I šta imamo u gradu. Ništa se ne dešava. Sinoć je zagađenje bilo toliko, da su se ljudi predomišljali kada su krenuli u šetnju. Ni to nije rješenje, iz prostog razloga što u neventiliranim prostorijama pada koncentracija kiseonika i tada prijeti opasnost od hipoksije, odnosno svih posljedica hronične hipoksije. Jedini lijek je bježati odavde na čisto, a to ne mogu svi, jer nemaju novac ili rade pa ne mogu nigdje. Tako da smo mi na ovaj zulum osuđeni!, – istakao je ugledni zenički hirurg i aktivista, Harun Drljević. (S.Stević)