Kasumovićev ultimatum SDP-u

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio je danas da bi Nezavisni blok, čiji je on potpredsjednik i izabrani delegat za Parlament BiH, mogao napustiti koaliciju sedam stranka u Zeničko-dobojskom kantonu koju vodi Socijaldemokratska partija (SDP).

“Reći ću vam da danas u četiri ima sastanak ovih stranaka koalicije. Ja, apsolutno nisam zadovoljan tim razgovorima”, izjavio je Kasumović, navodeći da nije zadovoljan načinom na koji SDP, koji ima jednog zastupnika u Skupštini ZDK više od Nezavisnog bloka, vodi pregovore oko formiranja Vlade ZDK.

“Danas će dobiti ultimatum da se, ako do petka ne imenuju mandatara buduće Vlade ZDK, Nezavisni blok povlači”, kazao je Kasumović.

On je ocijenio kako SDP pokazuje “nespremnost, odsustvo hrabrosti i odlučnosti, odnosno svega onoga što su govorili u kampanji”.

“Do petka ako ne imenuju mandatara, ako ne smiju ili ne znaju, mi se povlačimo iz svega. Mi smo već za mandatarku predložili Amru Mehmedić i ako oni ne znaju, mi znamo”, poručuje Kasumović te najavljuje da neće sklapati koaliciju ni s jednom opcijom.

Potvrdio je medijske napise da je razgovarao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da nikakav dogovor Nezavisni blok i SDA nisu postigli.

“Ako su svi predsjednici stranaka razgovarali, ne vidim razlog da i ja ne razgovaram. Da, bio sam pozvan na večeru. Večerao sam s gospodinom Izetbegovićem, s kojim se znam 25 godina”, kazao je Kasumović te dodao kako se, ipak, njihovi koncepti vladanja razlikuju.

Na pitanje da li će Nezavisni blok, ako napusti koaliciju s SDP-om, podržati Vladu ZDK koju će predložiti SDA ili SDP, Kasumović je kazao da neće te da će ostati izvan svega.

izvor: FENA