Više od 4.000 osoba potpisalo peticiju za besplatne lijekove za djecu oboljelu od raka u FBiH

Ilustracija

Peticija je pokrenuta prije mjesec dana. Razlog je taj što djeci oboljeloj od malignih obljenja u BiH nisu omogućena prava na besplatne lijekove koji su im potrebni za liječenje.

“Često roditelji nisu u mogućnosti iz finansijskih razloga da nabave potrebne lijekove za liječenje njihove djece. Zar ćemo vječno putem SMS-a skupljati novac za liječenje najmanjih i da li će njihov život ovisiti o količini prikupljenog novca za liječenje. Tražimo od Vlade FBiH da hitno donese zakon o besplatnim lijekovima za djecu oboljelu od malignih oboljenja, da finansiranje tih lijekova ide direktno iz državnog budžeta. Kada se može naći novac za službena putovanja državnih dužnosnika, može se naći i za liječenje naših najmanjih građana”, stoji u peticiji.

Građani koji su potpisali peticiju kazali su kako je to minimum koji država može pružiti roditeljima oboljele djece te da sva djeca zaslužuju zdravlje i budućnost. Poručili su političarima da srame što su doveli zemlju u takvu situaciju gdje se građani sami bore za život svoje oboljele djece.

“Ako imamo za automobile, imamo i za lijekove”, poručili su.

Peticiju možete potpisati ovdje.